Ajatuksia yrittäjyydestä

Olen ollut yrittäjähenkinen pienestä asti, vaikken ole kasvanut yrittäjäperheessä. Isäni oli pääluottamusmies, ja työn arvostaminen on ollut perheessämme läsnä aina. Ajattelen, että työn tekeminen on kaiken perusta. Kun hoitaa työnsä hyvin, on mahdollisuus tehdä paljon muitakin asioita elämässään.

Lähdin 16-vuotiaana oppipoikana rakennusalalle ja olen tehnyt alusta alkaen töitä täysillä. Ensimmäisen päätöksen yrittäjyydestä tein vuonna 2008, kun perustin toiminimen. Tein alkuun suunnittelu- ja konsultointitöitä oman päivätyöni rinnalla. Se oli turvallinen aloitus. Olen kuitenkin ollut osakkaana myös maahantuonti- ja kauneudenhoitoalan yrityksissä, missä olen kokenut yrittäjyyden toisenkin puolen eli epäonnistumisen.

Tikakoskella olen edennyt rakennusmestarista työpäälliköksi ja siitä toimitusjohtajaksi ja yrityksen sen aikaiseksi toiseksi omistajaksi. Arvostan Tikakosken perustajaa Seppo Tikakoskea suunnattomasti siitä, että sain seurata turvallisesti sivusta yrityksen erilaisia vaiheita.

Arvostan yrittäjyyttä ja allekirjoitan kaikki haasteet, joista yrittäjyyden kohdalla puhutaan. Jos ihminen lähtee yrittäjäksi, hän joutuu loppujen lopuksi aika tyhjän päälle. Epäonnistumisia tapahtuu eivätkä ne välttämättä johdu yrittäjästä itsestään vaan aivan muista olosuhteista. Ymmärrän täysin ja jaan pelon siitä, jos työssä ei pärjääkään, jolloin myös velvollisuudet perhettä tai omaa elämää kohtaan vaikeutuvat.

Yrittäjyys edellyttää mielestäni sitä, että ihminen on valmis antamaan enemmän, mitä vaaditaan. Yrittäjäksi ryhtyvältä on tärkeää löytyä myös riskinottokykyä ja rohkeutta. Vuosien aikana terävimmät kulmat omassa jääräpäisyydessäni ja ylitsevuotavassa itseluottamuksessani ovat hioutuneet. Olen oppinut olemaan itselle armollisempi ajankäytön suhteen verrattuna yrityksen kasvuvuosiin. Silloin saatoin lähteä töihin yöllä tai jouluaattona, kun ajattelin, että asiaan täytyy reagoida heti. Kehittyessäni ja asiantuntijoita kuunnellessani olen ymmärtänyt, ettei yritys kaadu yhdessä yössä.

Asiantuntijoiden hyödyntäminen ja muiden yrittäjien vertaistuki – vinkit ja keskustelut – ovat äärimmäisen tärkeitä. Tulevaisuudessa voisin itsekin ajatella sparraavani aloittelevia yrittäjiä. Olisi hienoa päästä tukemaan ihmisiä, jotka ovat yritystaipaleensa alkupoluilla.

Olen kannustanut omia työntekijöitäni ja muutamia ystäviäni perustamaan yrityksiä ja ollut heille tukena. Jos minulla on työntekijä, joka on normaalityöntekijää tehokkaampi ja tuottavampi ja rakastaa työtään yli kaiken, voin tukea häntä yrittäjyyden tiellä. Mielestäni se on pitkänäköinen ajattelumalli, jossa syntyy uusi kumppanuus, jossa myös Tikakoskella on mahdollisuus olla mukana.

Yrittäjyys ei mielestäni ole pelkkää menestymistä ja voittamista, vaan myös vastoinkäymisistä selviämistä. Menestykseen johtaa se, että pystyy käsittelemään myös epäonnistumiset. Jotta selviää voittajana, kymmenestä casesta kuuden pitää onnistua.

Yrittäjyydessä vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Yrittäjänä oleminen tarjoaa paitsi vapauden myös mahdollisuuden toteuttaa uusia ideoita ja kehittää yritystä omien arvojensa ja ajatustensa mukaiseksi. Kun ympärille saadaan vielä joukko työhönsä sitoutuneita ammattilaisia, on lopputulos jotain sellaista, mistä voimme kaikki olla ylpeitä.

Hyvää yrittäjän päivää!

Anssi Heinonen
Toimitusjohtaja