Asiakasreferenssi Sospro Oy – asumispalveluyksikkö käyttäjiä ajatellen

Asumisyksiköt Pähkylä ja Tähkä ovat Sospron ylläpitämiä.

Sospro on avannut Janakkalassa kaksi erityislapsille ja -nuorille suunnattua asuinyksikköä, jotka Tikakoski on toteuttanut kohderyhmän erityishaasteet huomioiden.

Janakkalan Kiipulassa on avattu maaliskuun alussa 7-paikkainen, lievästi kehitysvammaisille peruskouluikäisille lapsille sekä̈ ammatillisia opintoja suorittaville nuorille suunnattu asuinyksikkö Pähkylä. Samassa kivijalassa toimiva 7-paikkainen Tähkä avaa ovensa elokuun 2021 alussa. Lapset ja nuoret muuttavat yksiköihin pikkuhiljaa kevään ja kesän 2021 aikana.

”Kuokka iskettiin maahan toukokuussa 2020, ja nyt olemme saaneet viettää Pähkylän avajaisia. Olemme todella tyytyväisiä rakennukseen ja yhteistyöhön Tikakosken kanssa”, toteaa Sospro Kanta-Häme Oy:n toiminnanjohtaja Eveliina Selänpää.

Eveliina Selänpää on Sospro Kanta-Hämeen Oy:n toiminnanjohtaja. Kuva: #pasivahanenphotography

Eveliina Selänpää. Kuva: #pasivahanenphotography

Sospro Oy on lastensuojelun sijaishuollon ja jälkihuollon palveluita sekä erilaisia avopalveluita tarjoava yritys. Sospron erityisosaaminen painottuu käytöshäiriöiden, psykiatrian, neuropsykiatrian ja koulukäynnin haasteiden alueille.

Asumispalveluyksikön huolella suunniteltu ääni- ja värimaailma  

Kiipulasäätiön henkilökunnan nimikilpailun kautta nimensä saaneet Tähkä ja Pähkylä ovat uudisrakennuksia, joissa lasten ja nuorten erityishaasteet on huomioitu jo rakentamisvaiheesta alkaen aina sisustukseen saakka.

”Tikakoskella on ollut projektin alkuvaiheesta saakka selkeä ymmärrys kohderyhmän erityisistä tarpeista. Heiltä on löytynyt tietoa siihen, minkälaisia rakentamiseen liittyviä vaihtoehtoja me tarvitsemme”, Eveliina Selänpää toteaa.

Pähkylässä ja Tähkässä sekä rakennusten piha-alueella on huomioitu erityisesti materiaalit, tilojen ääni- ja värimaailma sekä rakennuksen turvallisuus ja valvottavuus. Henkilökunnalla on jatkuva mahdollisuus olla läsnä lapsille.

Asumispalveluyksikkö Pähkylän yhteinen oleskelutila on kotoisa.
Pähkylän yhteinen oleskelutila on kotoisa ja sisustettu lämminhenkisesti.

”Sisustuksessa on käytetty maanläheisiä ja rauhallisia värejä sekä pehmeitä ja akustisia materiaaleja. Rakennuksessa ei ole turhia neliöitä, jotta tiloissa ei kaiu liikaa”, suunnittelussa koko ajan itsekin mukana ollut Selänpää korostaa.

Näillä seikoilla on pyritty huomioimaan etenkin esimerkiksi aistiyliherkät lapset.

Piha-alueelta löytyvät laaja leikkialue sekä kesäkeittiö. Kivenheiton päässä Kiipulasäätiön pihapiiristä löytyvät uimahalli, kuntosali ja muut liikuntatilat, jotka tukevat lasten kuntotumista.

Asumispalveluyksikön kodinomainen tunnelma

Jo suunnitteluvaiheessa Tikakoskella otettiin Eveliina Selänpään mukaan hyvin huomioon asiat, mitkä toimivat Pähkylän ja Tähkän arjessa.

”Kävimme esimerkiksi huone huoneelta läpi tiloihin sopivat materiaalit ja kalusteet Tikakosken teknisen johtajan Lasse Haapalahden kanssa ja saimme Lasselta hyviä materiaaliehdotuksia.”

Selänpään mielestä projektin onnistumisen kannalta on ollut tosi tärkeää, ettei tilaajan tarvitse itse kiertää kalustekauppoja, vaan hän saa ammattitaitoisia ja hyviä ehdotuksia toteuttajalta.

”Päätökset on silloin helppo tehdä hyvässä yhteisymmärryksessä”, Selänpää tiivistää. 

Tilojen huolellinen suunnittelu tukee lasten ja nuorten viihtymistä ja hyvinvointia asuinyksikössä. Rakennuksissa on kiinnitetty erityishuomiota kodinomaisuuteen sekä siihen, että lapsilla on omaa rauhaa, mutta myös tilaa ja mahdollisuuksia yhdessä olemiseen.

”Jokaisella lapsella on totta kai oma huone, jonka hän saa sisustaa omannäköisekseen ja jossa voi halutessaan olla omassa rauhassa. Peruskalusteet kuten sänky, pöytä ja tuoli sekä vaatekaappi tulevat talon puolesta. Kaikki materiaalit ovat paloturvallisia.”

Asumispalveluyksikkö Pähkylän lastenhuone on valoisa ja tilava.
Lasten huoneet ovat asukkaidensa näköisiä.

Kiitosta kerännyt asia on esimerkiksi lasten huoneiden yksi seinä, joka on maalattu magneettimaalilla. Jos lapsella on kommunikoinnin haasteita ja käytössään kuvakortit, niiden käyttö on helppoa ja kätevää.

Avoin kommunikointi Tikakosken ja Sospron välillä

Säännölliset työmaakokoukset ja yhteydenpito ovat olleet tärkeä osa projektin sujumista.

”Kommunikointi ja keskusteluyhteys vastaavan työnjohtajan Pekka Uusitalon kanssa on toiminut koko ajan loistavasti. Yhteistyö on ollut joustavaa ja reaaliaikaista, ja olemme voineet olla turvallisin mielin koko projektin ajan”, Selänpää toteaa.

Toiminnanjohtajan mielestä on hienoa, että Tikakoski työllisti paikkakunnilta myös pienempiä yrityksiä ja palvelutuottajia.

”Tällaisen asumispalveluyksikön rakentaminen on upea suoritus etenkin näin korona-aikana, jolloin työmaalla olevista henkilömääristä on täytynyt pitää tosi tiukasti kiinni. Vastaava työnjohtaja on hoitanut esimerkillisesti tehtävänsä, ja langat ovat pysyneet hyvin hänen käsissään.”

Vuosia sitten alkanut yhteistyö Tikakosken kanssa jatkuu toivottavasti myös tulevaisuudessa:

”Kun yhteistyö toimii ja pääsemme loistavaan lopputulokseen, sehän on kaikille mukava asia! Mitään en näistä taloista muuttaisi tai tekisi niissä toisin. Pähkylä ja Tähkä täyttävät kaikki asuinyksikön kriteerit ja niihin mahtuu elämää – kodinomaisessa miljöössä”, summaa Eveliina Selänpää hymyillen.