Hirsirakentaminen on ekoteko

Hirsirakennus tarjoaa puhdasta sisäilmaa ja hyvää akustiikkaa. Hirsirakentaminen sopii erinomaisesti myös julkiseen rakentamiseen hoiva-alalla.

Hirsirakentaminen on kuulunut pohjoiseen rakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Lukuisten eri tutkimusten mukaan hirsitalon sisäilma on puhdasta ja hyvää hengittää, ja hirsirakennus tarjoaa loistavan akustiikan. Luonnonmukaisena materiaalina hirsi tasaa sisäilman lämpöä ja kosteutta sekä eristää erinomaisesti.

Tänä päivänä suomalaiseen hirsirakentamiseen kuuluu paitsi loistava raaka-aine, myös erinomainen suunnittelutaito sekä huippuunsa hiottu teknologiaosaaminen.

Hirsirakentaminen on myös globaalisti kestävää rakentamista. Se on löytänyt tiensä omakotitalojen, loma-asuntojen, saunojen ja piharakennusten myötä julkiseen rakentamiseen. Hirsi onkin oivallinen materiaali myös päiväkoti-, hoiva- ja koulurakentamisessa.

Ympäristöministeriö julkistaman Puurakentamisen toimenpideohjelman vuosille 2016–2022 mukaan ilmastomuutoksen hillitseminen on yksi yhteiskuntamme tärkeimpiä ympäristötavoitteita. Kolmannes kasvihuonepäästöistä syntyy rakennussektorilla, joten olisi tärkeää saada myös rakentamisesta syntyneet päästöt laskemaan.

Toimenpideohjelman mukaan puurakentamisen osuus julkisesta uudisrakentamisesta tulisi olla 31 prosenttia vuonna 2022 ja vuonna 2025 jo 45 prosenttia.

Me Tikakoskella tahdomme olla mukana toteuttamassa yhtä yhteiskuntamme tärkeimmistä ympäristötavoitteista rakentamalla osan kohteistamme hirrestä.

Rakenteilla hirsinen päiväkoti ja koulu

Toteutamme tällä hetkellä sekä Pöytyän hirsipäiväkotia että Pihkoon hirsikoulua Kotkaan. Luovutamme Pöytyän hirsipäiväkodin Pöytyän kunnalle syyskuun lopussa.

Tikakosken toteuttama Pöytyän hirsipäiväkoti

Olemme kirjoittaneet Pihkoon koulun etenemisestä jo aiemmissa blogeissamme. Tällä hetkellä asennamme Pihkoon koulun työmaalla hirsikehikkoa säältä suojaan hupun alla. Koulukohde valmistuu kesällä 2022.

Hirsikehikko Tikakoskeen Pihkoon koulun työmaalla
Hirsikehikon asennusta Tikakosken Pihkoon koulun työmaalla

Pihkoon koulun vastaava työnjohtaja Jukka Riikonen kiittelee hirsirakentamistyömaan johtamista näin:

Työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja rakentamisprosessi on ollut selkeä. Pohjana ovat erinomaiset Perustavan tekemät perustukset ja sokkeli. Kontion hirsiasentajat ovat työskennelleet työmaalla nyt syyskuun alusta lähtien ja tehneet erinomaista jälkeä. Hirsiä voi leikkimielisesti verrata Lego-palikoihin. Kun hirret kiinnitetään toisiinsa tiiviisti, sisä- ja ulkopinta ovat enää maalaria vaille valmiita.”

”Toivottavasti saamme jatkossakin toteuttaa yhtä upeita hirsikohteita kuin tämä yli 2000 m2:n kokoinen hirsikoulu Kotkassa.”

Hirsirakentamista yhteistyössä Kontion kanssa

Tikakoskella on hirsikumppanuuksia useampien laadukkaiden toimijoiden kanssa. Esimerkkinä Suomen ja maailman suurin hirsitoimittaja Kontio, jolla on yli 40 vuoden kokemus hirsirakentamisesta. Kontio on maailman ainoa hirsitoimittaja, joka vastaa tuotannostaan alusta loppuun saakka Pudasjärven tehtaallaan.

Kontion B2B liiketoimintajohtaja Hanna Haipus

Kontion B2B liiketoimintajohtajan Hanna Haipuksen mielestä hirsirakentaminen on kasvattanut suosiotaan julkisessa rakentamisessa ainakin kahdesta syystä:

”Hirren avulla hiilineutraalisuustavoitteet ovat saavutettavissa, koska hirsi sitoo erinomaisesti hiilidioksidia. Myös keskustelut koulujen hyvästä sisäilmasta ja optimaalisesta huoneilman kosteudesta vastaiskuna homekouluille puhuvat julkisen hirsirakentamisen puolesta.”

Elokuussa 2016 avattu Pudasjärven hirsikampus puhkaisi Haipuksen mukaan lasikaton. Maailman suurimmassa hirsirakennuksessa opiskelee tällä hetkellä noin 690 oppilasta.

”Pudasjärven hirsikampus muistutti hirren olevan salonkikelpoinen materiaali myös julkisiin rakennuksiin.”

Haipus kiittelee yhteistyötä Tikakosken kanssa Pihkoon kouluprojektissa:

Tikakoskella on johdonmukainen ja ammattimainen tapa tehdä töitä. Ymmärrystä, osaamista, molemminpuolista arvostusta ja tahtotilaa yhteistyöhön on löytynyt. Olemme ylpeitä siitä, että olemme nyt päässeet Tikakosken kumppaneiksi ja toivomme, että yhteistyömme jatkuu tästäkin eteenpäin.”

Kohti hiilineutraalimpaa Suomea hirsirakentamisen kautta

Hirrestä rakentaminen on tikakoskelaisten näkökulmasta normaalia rakentamista ja koemme sen miellyttäväksi vaihtoehdoksi ja materiaaliksi rakentaa. Pitkän kokemuksemme ansiosta työntekijämme ovat olleet mukana jo hirsirakentamisen aiemmissa aalloissa.

Nyt haluamme olla toteuttamassa hiilineutraalimpaa Suomea hirsirakentamisen kautta.

Mukavaa syksyn jatkoa!