Janne Sirviön etsimessä kustannustehokkuutta ja luontoelämyksiä

Tammikuussa 2022 Tikakosken ammattilaisten joukkoon liittyi laskentapäällikkö Janne Sirviö, joka osaa katsella työmaita myös työntekijän ja työnjohtajan silmin. Vapaa-aikaansa Janne viettää katsellen lintuja ja muita luontokappaleita kameran linssin läpi.

Janne Sirviön voi tavata Tikakosken Oulunsalon toimistolla, jossa hänen työtään on muun muassa materiaalien ja työn hintatason seuranta, tarjouksissa tarvittavien liitteiden valmistelu ja ennen kaikkea hankkeiden kustannus- ja määrälaskenta.

”Viimeksi mainittu tarkoittaa hankkeessa tarvittavien urakoiden ja materiaalien pilkkomista osiin, jotka pystytään hinnoittelemaan: esimerkki voisi olla vaikkapa muurattavien seinäneliöiden määrä”, Janne avaa. ”Lisäksi osallistun urakkaneuvotteluihin ja seuraan hankkeiden etenemistä sekä hankintakanavia.”

Reilua ja realistista laskentaa

Janne Sirviön ja koko Tikakosken tiimin tavoitteena on tuottaa asiakkaille laadukkaita rakennusratkaisuja kustannustehokkaasti, fiksusti ja reilusti. Ennakkovalmistelujen merkitystä Janne korostaa: ”Useimmiten hanke- ja rakennussuunnittelutyö kestää kauemmin kuin varsinainen rakentaminen. Myös rakennustyön kustannukset tulee ennakoida.”   

Ennen Tikakoskelle tuloaan Janne työskenteli projektipäällikkönä isommassa rakennusalan yrityksessä. Ensikosketuksen omalta tuntuvaan alaan Janne sai jo nuorena kirvesmiehenä. ”Sitten opiskelin rakennusmestariksi, ja vuodesta 1996 olen ollut työnjohto- ja toimistohommissa.”

Monipuolisesta työmaatuntemuksesta on hyötyä laskentapäällikön toimessakin, Janne pohtii: ”Se auttaa käsittämään hankkeiden kaavan ja hahmottamaan kokonaisuuden.”

Henkireikänä luonto

Tarkan työn vastapainoksi Janne uppoutuu valokuvausharrastukseen, jonka kohteet eivät useimmiten noudata kaavoja eivätkä standardeja. ”Tykkään kuvata luontoa, erityisesti lintuja”, Janne kertoo. Rannoilla ja pelloilla värjöttelevä bongari hän ei ole: ”Aremmat linnut kuvataan piilokojuista.”

Janne aloitti kuvaamisen aikoinaan filmikameralla, mutta siirtyi digikuvaukseen, omien sanojensa mukaan erehdysten ja onnistumisien kautta, kun kameroiden tekniikka parani. ”Nyt kuvaan peilittömällä digijärjestelmäkameralla.”

Luontosuhdettaan Janne vahvistaa myös perhokalastuksella ja rapsuttelemalla kääpiösnautseriaan. Terhakka Riku-koira pitää huolta siitä, että isäntä lähtee aamulenkille säässä kuin säässä – ja auttaa ehkä toisinaan myös tekemään lintuhavaintoja, vaikkapa liian röyhkeäksi heittäytyvistä pihafasaaneista?

Jannen vinkit luontokuvausharrastuksesta haaveilevalle

  1. Opettele kuvattavan eläimen käyttäytymistä – ruokailu, arkuus, jne. – ja käytä piilokojua.
  2. Tunne kamerasi säädöt: ne pitää osata pilkkopimeässä.
  3. Kuvaa paljon eri olosuhteissa: vastavaloon, myötävaloon, hämärässä…
  4. Esittele kuviasi esim. nettisivuilla tai valokuvauskerhoissa ja hanki niistä palautetta.
  5. Tutki ammattilaisten, esimerkiksi Hannu Hautalan kuvia.

Töihin Tikakoskelle? Etsimme vastaavia työnjohtajia tehtäviin ympäri Suomen. Katso lisää tästä, tee hyvä päätös ja liity Tikakosken porukkaan!