Muutoksessa on moottori

Hyvä konsti hankkia vihamiehiä on koettaa muuttaa jotain. Sanonta, joka on pantu Yhdysvaltain entisen presidentin Wilsonin nimiin, on ehkä liioitteleva, mutta kertoo kuitenkin meistä ihmisistä.
 
Olemassa oleva, käsin kosketeltava nykyisyys on turvallista: tämän me hallitsemme, tämän tekemisen lopputuloksen pystymme ennustamaan.
 
Muutos sen sijaan voi monesti tuntua haikealta ja pelottavaltakin. Miksi pitää luopua tutuksi käyneestä, ja entä jos emme osaakaan toimia uudenlaisessa tilanteessa?

Joskus on pakko

Toisinaan muutokset tulevat tilaamatta. Maailmanlaajuinen pandemia ja sota Ukrainassa ovat valtavia tragedioita, jotka vaikuttavat kaikkeen, myös talouteen, ja ovat siksi ravistelleet rakennusalaakin perustuksia myöten aiheuttamalla hinnannousupaineita sekä materiaali- ja työvoimapulaa.
 
Isot markkinamurrokset voivat kuitenkin olla yrityksille myös paikka kuoriutua ja uudistua. Staattisuus ja mukava elämä saattavat jopa veltostuttaa. Valpas tarkkailu sen sijaan pitää yllä tiettyä terhakkuutta ja valmiutta kääntää suuntaa.
 
Ulkoa tuleva pukkaus kannattaakin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää omien pohdintojen vauhdittajana: pitäisikö meidän ehkä muuttaa toimintamallejamme? Voisimmeko nähdä tässä hetkessä uusia tilaisuuksia vai esimerkiksi tilaisuuden uudistua?

Kumppanuudet kunniaan

Toimintaympäristön muutokset ja ulkopuolinen paine pakottavat yritykset myös palaamaan arvoketjunsa ytimeen ja tarkkailemaan asiakkaiden tarpeita: miten heitä osataan palvella mahdollisimman hyvin?  Parhaimmassa asemassa ovat yritykset, jotka ovat alusta asti käyneet hyvää vuoropuhelua asiakkaidensa kanssa – rakentaneet ja lujittaneet kumppanuutta.
 
Hyvinä aikoina, kun pöydässä on iso kakku ja parempaa kahvia, on helppo olla höveli. Mutta silloin kun kakku kutistuu, sen jakamisesta pitäisi pystyä käymään avoin ja reilu keskustelu. Näin voidaan tehdä, kun molemmat osapuolet luottavat toisiinsa ja molempien rehtiyteen ja tietävät katsovansa yhdessä samaan suuntaan, jossa näkyy jo kasvun ituja. 

Ehkä näin, mutta entäs sitten?

Me tikakoskelaiset olemme päättäneet, että emme ainoastaan reagoi muutoksiin vaan aiomme myös toteuttaa niitä. Itse, valitsemallamme hetkellä, haluamaamme suuntaan.
 
Tahdomme vahvistaa rooliamme vastuuta ottavana, asiantuntevana prosessiosaajana ja syventää entisestään kumppanuuskokemuksia, joihin vankasti uskomme.
 
Ja ennustammepa vielä sellaistakin, että näin saamme vihamiesten asemesta pikemminkin lisää ystäviä. Pysy kuulolla.