Perheyrittämistä toistemme vahvuudet ymmärtäen ja niitä tukien

Rakennusliike Tikakosken yrittäjinä toimiminen on hitsannut meitä yhteen niin pariskuntana kuin työkavereinakin. Haluamme luoda yritykseemme samaa yhteen hiileen puhaltamisen meininkiä, mikä toimii meillä myös henkilökohtaisessa elämässä.

Perheyrittäminen on osoittanut meille yhdessä tekemisen tärkeyden. Se on edellyttänyt meiltä luottamusta toisiimme sekä työyhteisöömme ja opettanut meille vuorovedon ja vastuunjakamisen merkityksen. Koemme sen kautta ihmiset tärkeänä asiana ja haluamme laajentaa omia oppejamme myös yrityksemme tasolle. Mielestämme niistä asioista syntyvät perheyrityksen etu, voima ja dynamiikka.

Kuten joukkueeseen, myös yritykseen tarvitaan erilaisia pelaajia. Mekin olemme erilaisia ja olemme löytäneet voiman siitä. Haluamme työyhteisöltämmekin samaa, koska myös yrityksessä tarvitaan erilaisia ihmisiä. Ei pyöräilyjoukkueeseenkaan valita neljää nopeinta pyöräilijää, vaan mukaan otetaan myös yhteishengen kohottajia ja tsemppaajia.

Mistä idea perheyrittämiseen lähti, Anssi?

Aloitin Tikakoskella vuonna 2005, kun valmistuin insinööriksi. Tämä on siis ensimmäinen ja tähän asti ainoa valmistumiseni jälkeinen työpaikka. Yritys oli silloin huomattavasti pienempi, ja olin ensimmäinen insinööri firmassa. Vaikka olin alussa työntekijänä, rupesin heti kehittämään toimintaa eli toimin tietyllä tavalla alusta lähtien hyvin yrittäjämäisesti. Tikakosken omistajaksi tulin vuonna 2010.

Sanna tuli Tikakoskelle vuonna 2013 osa-aikaisesti töihin. Alussa kiireavuksi eli 1–2 päiväksi viikossa. Kun yritys kasvoi, kiireapu muuttui kokopäiväiseksi työtehtäväksi. Osakkaaksi Sanna ryhtyi vuonna 2016, kun hän myi vanhan yrityksensä pois ja siirtyi lopullisesti Tikakoskelle.

Olemme molemmat yrittäjähenkisiä, vaikkemme ole varsinaisesti kasvaneet yrittäjäperheissä. Meillä molemmilla on kuitenkin vahvasti se tunne, että olemme koko ajan menneet tätä kohti.

Ajatuksia perheyrittäjyydestä?

Haasteet ovat varmasti samoja kuin kaikilla yrittäjillä ja etenkin yrittäjäpariskunnilla. Eli miten oppia jättämään työt työpaikalle eikä tuoda niitä mukanaan kotiin. Yhdessä yrittäminen on kuin vahvistin – hyvät asiat korostuvat moninkertaisina, mutta myös toisin päin. Jos yrityksellämme menee todella hyvin, voimme lähteä lomamatkalle yhtä aikaa hyvillä mielin. Jos yrityksellä menee vastaavasti huonosti, vietämme molemmat unettomia öitä. Perheyrityksessä parisuhde, perhe-elämä ja yritys kietoutuvat yhteen.

Perheyrittäjyys on opettanut meille ennen kaikkea kumppanuuden eli vuorovedon ja luottamuksen tärkeyden. Kumppanuus on tärkeää paitsi yrittäjyydessä, myös koko työyhteisössä. Olemme oppineet omien vastoinkäymistemme kautta, että toisen täytyy pystyä vetämään yritystä ja tiimiä, jos toinen ei jaksa. Jos yksi ryhmän jäsenistä on väsynyt, vetovastuuta voi jakaa, kun on luottamus toiseen ja muihin kollegoihin.

Nykyisin vastuuta ei enää jaeta vain meidän kahden kesken. Saimme yrityksemme pienosakkaiksi kolme henkilökuntamme jäsentä kaksi vuotta sitten. Ydinporukka, johon kuuluvat osakkaiden lisäksi myös muut johtajamme, jakaa niin hyvät kuin huonotkin asiat ja ottaa vastuun yhdessä osaavasta organisaatiostamme.

Mitä on tikakoskelaisuus?

Tikakoskelaisuus tarkoittaa meille yhteisesti jaettuja arvoja, rehellisyyttä ja avoimuutta.

Oikeamielisyys ja tasavertaisuus ovat meille tärkeitä asioita, ja haluamme edistää niitä yrityksessämme ja työyhteisössämme. Toivomme, että jokainen tikakoskelainen kokee työnsä merkitykselliseksi ja on sitä kautta rakentamassa parempaa yhteiskuntaa.

Tikakoskelaisuuteen kuuluu vahvasti ajatus yhdessä tekemisestä ja tiiviistä työyhteisöstä. Koska työskentelemme ympäri Suomea, on tärkeää, että näemme säännöllisesti toisiamme, vietämme aikaa yhdessä ja jaamme kokemuksiamme. Työnantajina olemme halunneet panostaa yrityksessämme näihin yhteisiin tapahtumiin. On tärkeää, että meillä on yhteenkuuluvuuden tunne ja että olemme kaikki osa Tikakosken perhettä.

Tänä keväänä poikkeusolot ovat edellyttäneet jokaiselta tikakoskelaiselta oman itsensä johtamista aikaisempaa enemmän. Kevät onkin ollut meille erittäin opettavaista aikaa. Olemme iloksemme huomanneet, että meillä on töissä huippuammattilaisia, jotka pelaavat yhteen ja vievät joukkuetta eteenpäin myös kriisin hetkellä. Meillä on syvä luottamus omaan organisaatioomme ja kaikkiin sen jäseniin. Haluammekin kiittää kaikkia tikakoskelaisia hyvästä työstä.

Kesäinen järvimaisema

Ihanaa kesää kaikille!

Sanna ja Anssi Heinonen