Porin HYVÄN OLON vuokrakiinteistöt: uusi tapa ratkaista kunnille tuttu haaste

Porin Isosantaan on noussut kolmessa vuodessa kaksi uudisrakennusta, joista ensimmäinen luovutettiin kaupungille vuonna 2020 ja toinen vuonna 2021. Muutos on merkittävä: aiemmin tontilla seisoi tarpeettomaksi käynyt, peruskorjaustarpeessa ollut päiväkoti.

Lastensuojelu ja perhekuntoutus
Palveluntuottaja: Porin kaupunki
Lastensuojeluyksikkö 14 nuorelle sekä perhekuntoutusyksikkö 4 perheelle
Yhteispinta-ala 1182 m2
Valmistui lokakuussa 2020

Ikäihmisten asumispalvelut
Palveluntuottaja: Porin kaupunki
Palvelukoti 30 asiakkaalle
Pinta-ala 1199 m2
Valmistui maaliskuussa 2021

”Isosannassa rakentaminen alkoi purkamalla”, kertoo Tikakosken varatoimitusjohtaja Antti Kurkela. ”Sovimme Porin edustajien kanssa, että kaupungin ei tarvinnut murehtia vanhasta päiväkotirakennuksesta: me purimme sen ja raivasimme tontin. Kun kaupungilla sitten ilmeni lastensuojelulaitoksen tarve, alettiin suunnitella uutta.”

Tikakoski toteutti ensin Pellava-lastensuojelulaitoksen ja Villapumpuli-perhekuntoutuksen, sitten myös Palvelukoti Poppanan toimitilat Porin kaupungille Avaimet käteen -vuokramallilla HYVÄN OLON hoiva– ja asumispalvelukonseptiinsa pohjautuen.

Rakennusten suunnittelusta on vastannut oululainen arkkitehtitoimisto Arkadi Arkkitehdit. Ympäristöönsä istuvat, yksitasoiset rakennukset edustavat sosiaalista, ihmisenkokoista ja saavutettavuutta palvelevaa arkkitehtuuria. Puinen ulkovuoraus ja muut materiaalit on valittu niin, että ne pysyvät normaalilla käytöllä kunnossa koko vuokra-ajan eli 20 vuotta.

Porin Isosannan uudisrakennus. Perhekuntoutus Villapumpuli ja Lastensuojelulaitos Pellava.

Uudisrakennukset toteutettiin Avaimet käteen -konseptina, eli ne rakennettiin täysin muuttovalmiiksi. Yksiköiden kangasaiheiset nimet kertovat sijainnista vanhan puuvillatehtaan läheisyydessä.

Keskustan läheisyys ja piha ilahduttavat

Iäkkäiden palveluiden johtaja Pirjo Rehula Porin Perusturvasta kertoo, että Palvelukoti Poppana on tarkoitettu lyhytaikaiseen asumiseen: ”Meille tullaan useimmiten omaishoitajien lomapäivien ajaksi.”

Kahteen 15 asunnon siipeen jaettu Poppana on kodikas ja hallittava. Tämä palvelee sekä henkilökuntaa että asiakkaita, joilla on usein muistisairaus. Sijainti lähellä keskustaa ja hyvät liikenneyhteydet ilahduttavat omaisia, ja aidattu piha antaa asiakkaille mahdollisuuden turvalliseen, iloa tuottavaan ulkoiluun.

Vuokraus on hyvä tapa hankkia tilaa

Porin kaupungin tilayksikön päällikkö Mikko Viitala hallinnoi Isosannan tilojen vuokrasopimuksia. Hän on ollut mukana Palvelukoti Poppanan rakennusprojektissa ja tuntee myös lastensuojelu- ja perhekuntoutusyksiköiden vaiheet. Viitalan mukaan kunnalla ei ole tarvetta omistaa tiloja: ”Vuokraaminen on budjettiteknisesti ja kustannusten hallinnan kannalta hyvä ratkaisu, jolla saadaan tilat nopeasti käyttöön, ilman isoja investointeja. Vuokraamispäätökseen vaikutti myös tuleva hyvinvointialueuudistus.”

Vaikka projektien aikana iskenyt pandemia toikin kokoontumisiin omat haasteensa, Porin kaupungin edustajat kiittävät yhteistyön ja keskustelujen Tikakosken kanssa sujuneen hyvin.  Asioita hiottiin ja toteutettiin hyvässä yhteisymmärryksessä.

”Lastensuojelun tilat suunniteltiin meille alusta asti, ideasta toteutukseen, juuri meidän tarpeitamme kuunnellen”, Mikko Viitala kertoo. ”Palvelukotiprojektiin hyppäsimme vähän kesken matkan, koska tila oli alun perin suunniteltu toiselle toimijalle. Sinne tehtiin muutostöitä vielä rakennusvaiheessa.” Tästä mainitsee myös Pirjo Rehula, ja lisää vielä, että tulevan tilan henkilöstön olisi hyvä olla alusta asti suunnittelussa mukana: ”He ovat niitä toimivan arjen parhaita asiantuntijoita.”

Tämänkin ajatuksen Tikakoski allekirjoittaa. Toimintamalliimme kuuluu kiinteänä osana osallistava suunnittelu. Sen tuloksena syntyy tiloja, joissa sekä asiakkailla että henkilökunnalla on hyvä olla.

Vuokraratkaisussa vuokralainen vastaa rakennuksen ylläpito- ja käyttökustannuksista, kilpailuttaa ja solmii vesi-, sähkö-, lämpö- ja jätesopimukset ja huolehtii niiden sekä myös kiinteistöhuollon kustannuksista.

Vinkkejä onnistuneeseen vuokraratkaisuun

  • Rakennukset tarpeet kannattaa ennakoida tarkasti ja huolellisesti
  • Suunnitelmia on hyvä tarkastella arjen käytänteitä ja logistiikkaa miettien
  • Henkilökunnalta tulevat parhaat tiedot ja toiveet
  • Säilytys- ja varastotilaa ei ole koskaan liikaa