Toukokuun vieraskynä: myyntijohtajan terveiset

Onko hirsi vaihtoehto päivä- ja hoivakotirakentamisessa?

Hirsirakentamisen perinteet ovat Suomessa pitkät, koska hirsi on ollut helposti saatavilla oleva ja monenlaiseen rakentamiseen sopiva rakennusmateriaali. Moderni hirsiarkkitehtuuri on kuitenkin nyt löytänyt paikkansa, ja hirrestä halutaan rakentaa loma-asuntojen lisäksi niin asuinrakennuksia kuin julkisiakin rakennuksia.

Uusista suomalaisista hirsirakennuksista 90 prosenttia tuotetaan teollisesti. Tietokoneohjattu teollinen esivalmistus takaa sen, että hirret voidaan työstää tarkasti oikeaan mittaansa, joka mahdollistaa myös suurempien rakennusten toteuttamisen.

Hirsi on siis varsin oivallinen materiaali myös päivä- ja hoivakotirakentamisessa.

Hirsirakennuksessa on hyvä hengittää

Hirsi on allergisoimaton luonnonmateriaali, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia. Se kuuluu rakennusmateriaalina sisäilmastoluokituksen parhaaseen päästöluokkaan M1. Luokituksia ohjaa Rakennustietosäätiön sisäilmastoluokitus.

Tutustu tarkemmin päästöluokitukseen: https://m1.rts.fi/rakennusmateriaalien-paastoluokitus-m1

Hirren eristyskyky tasaa tehokkaasti sisäilman lämpö- ja kosteustasapainovaihteluita, joten lukuisten tutkimusten mukaan hirsirakennuksissa on puhdas sisäilma. Eräiden tutkimusten mukaan se voi rakennusmateriaalina jopa ehkäistä allergioita.

Ihanteellisena huoneilman kosteutena pidetään noin 45 prosenttia. Liian kostea huoneilma altistaa bakteerien kasvulle ja liian kuiva huoneilma puolestaan ärsyttää hengitysteitä.

Jos ilman kosteus nousee hirsirakennuksen sisätiloissa, hirsi varastoi kosteutta sisäänsä. Kun ilma alkaa kuivua, hirsi luovuttaa kosteuden takaisin huonetilaan. Kosteus ei kulje hirren läpi, vaan hirsi varastoi ylimääräisen kosteuden pintarakenteeseensa, kuitenkin enintään noin viiden sentin syvyyteen. Sieltä kosteus vapautuu takaisin huoneilmaan heti, kun kosteutta tarvitaan. Hirren yksiaineinen rakenne vähentää siis myös todennäköisyyttä seinärakenteen sisäisten ongelmien syntymiselle.

Hirsi varaa sisäänsä myös lämpöä, joten hirsirakennusta ei tarvitse lämmittää tai viilentää yhtä paljon kuin perinteistä elementtitekniikalla toteutettua rakennusta. Voikin sanoa, että hirrestä toteutettu rakennus on lämpimällä ilmalla viileä ja kylmällä ilmalla lämmin.

Eräiden laskelmien mukaan hirsitalon lämmönvarauskyky pienentää energiakulutusta noin 5 prosenttia ja viilennystarvetta jopa 50 prosenttia. Nykyaikainen hirsirakennus on siis paitsi hengittävä, myös energiatiivis ja ekologinen.

Kaunis ja elävä rakennusmateriaali

Hirsiarkkitehtuurille ovat tyypillisiä selkeät ja muodoltaan yksinkertaiset kokonaisuudet. Hirteen voi yhdistää esimerkiksi erilaisia lasi- tai teräpintoja, jotta yleisilmeestä ei tule liian raskas. Nykyiset nurkkasalvosvaihtoehdot soveltuvat erittäin hyvin myös kaupunkiympäristöön eikä ulkonevia ristinurkkia enää tarvita.

Hirren pinta on elävä ja monisyinen, joten hirsi on luonnostaan kaunis rakennusmateriaali. Hirsi ei näytä koskaan samalta, joten pinnan luonteikkuutta voi käyttää myös tehokeinona rakentamisessa.

Myös hirren akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Kun hirsi yhdistetään akustoivaan sisäkattoon, saadaan aikaiseksi rauhallinen, hyvä ja akustinen ääniympäristö. Hirren ääntä vaimentava ominaisuus tekee hirsitalosta aistiystävällisen rakennuksen esimerkiksi päiväkoti-ikäisille.

Miellyttävä ympäristö

Hirsirakentaminen vastaa ominaisuuksiltaan nykyaikaisen rakentamisen tarpeita. Lukuisten hyvien ominaisuuksiensa vuoksi hirsi sopii erinomaisesti päivä- ja hoivakotirakentamiseen. Kun toteutamme päivä- tai hoivakodin hirrestä,käytämme rakentamisessamme ristiinliimattua painumatonta hirttä.

Perinteisen hirsirakennuksen haasteena ovat olleet hallitsemattomat painumat. Nykyinen hirren ristiinliimaus on kuitenkin poistanut nämä huolet, ja rakennus voidaan toteuttaa painumattomana. Sen vuoksi normaalit rakennuksen huoltotoimenpiteet riittävät jatkossa.

Hirsi on erinomainen vaihtoehto lanseeraamamme Terve päiväkoti -malliston rakennusten runkorakenteeksi. Terve päiväkodin perusperiaatteina ovat paitsi energiatehokkuus ja tilojen muunneltavuus, myös sisäilman puhtaus. Hirsi on 100-prosenttisesti uusiutuva ja ekologinen vaihtoehto, joka tarjoaa laadukasta sisäilmaa niin päivä- kuin hoivakotienkin asiakkaille.

Puun tuoksun, miellyttävän akustiikan ja raikkaan huoneilman on todettu vähentävän stressiä. Siksi hirsirakennus tarjoaa oivallisen oppimis- tai asuinympäristön eri-ikäisille käyttäjilleen.

Ota yhteyttä, niin toteutamme hankkeenne hirrestä!

Jorma Juurikka
myyntijohtaja
040 833 3983
jorma.juurikka@tikakoski.fi