Uudisrakentamista lastensuojelun ja perhekuntoutuksen tarpeita ajatellen

Tikakoski toteuttaa lastensuojelun ja perhekuntoutuksen toimitilat Porin kaupungille vuokramallilla HYVÄN OLON hoivakonseptiinsa pohjautuen. Valmis kohde luovutetaan lokakuun 2020 lopussa.

Puurakenteinen uudisrakennus kohoaa huimaa vauhtia Porin Isosannanpuistokadulle. Rakennusliike Tikakoski toteuttaa lastensuojelun ja perhekuntoutuksen toimitilat Porin kaupungille Avaimet käteen -vuokramallilla HYVÄN OLON hoivakonseptiinsa pohjautuen.

”Porin kaupunki pyysi vuokratarjouksia Perusturvakeskuksen tarpeeseen toteutettavasta lastensuojelun ja perhekuntoutuksen yksiköstä. Tikakoski voitti kilpailutuksen, joten yhteistyömme alkoi heinäkuussa 2019”, kertoo Porin kaupungin teknisen toimialan tilahallintokoordinaattori Aleksi Vihtilä.

Lastensuojelun yksikkö on kaksiosastoinen eli se on tarkoitettu 7+7 lapselle. Yksikkö on kooltaan noin 900 m2. Samalta tontilta löytyvät myös 300 m2:n suuruiset perhekuntoutusyksikön tilat neljälle perheelle. Rakennusten suunnittelusta on vastannut oululainen arkkitehtitoimisto Arkadi Arkkitehdit pääsuunnittelijanaan arkkitehti SAFA Petri Ilmarinen.

Sujuvaa yhteistyötä ja ensiluokkaista asiakaspalvelua

Rakennuksen pintamateriaaliksi valikoitui puu. ”Rakennuksen materiaalivalinnat tehtiin siten, että pintamateriaalit pysyvät normaalilla käytöllä kunnossa koko vuokra-ajan eli 20 vuotta. Porin kaupungin lastensuojeluyksikkö sai vaikuttaa tilaratkaisuihin jonkin verran. Lastensuojeluyksikön toiveita kuunneltiin esimerkiksi pihan suunnittelussa”, kertoo Aleksi Vihtilä.  

Vuokralainen eli Porin kaupunki vastaa rakennuksen ylläpito- ja käyttökustannuksista. Vuokralainen solmii nimiinsä kohteen vesi- ja sähkö- sekä lämpö- ja jätesopimukset ja huolehtii niiden kustannuksista. Vuokralainen huolehtii myös rakennuksen kiinteistöhuollon tilaamisesta ja sen kustannuksista koko vuokra-ajan.

Miten yhteistyö Porin kaupungin ja Tikakosken kanssa käytännössä on hoitunut?

”Olemme osallistuneet tulevana vuokralaisena lähinnä työmaakokouksiin ja aloittaneet sisustussuunnittelun käyttäjien kanssa. Yhteistyö Tikakosken kanssa on sujunut alusta saakka hyvin ja asiakaspalvelu on ollut ensiluokkaista”, kiittelee tilahallintokoordinaattori Vihtilä. Hänen vastuualueenaan ovat Porin perusturvan käyttämät kiinteistöt.

Porin kaupunki on jo järjestänyt asukastilaisuuden tulevan rakennuksen naapureiden kanssa, jossa he ovat kertoneet rakennuksen sijoittelusta ja toiminnasta.

Lastensuojeluyksikkö Pori
Rakennuksen pintamateriaalina on puu. Kuva: ARKADI Arkkitehdit.

Avaimet käteen eli täysin muuttovalmis rakennus

Puurakenteinen uudisrakennus rakennetaan täysin muuttovalmiiksi sekä ulkoalueiden että sisätilojen osalta. Kohteen luovutus on 31.10.2020, ja lastensuojelutoiminta käynnistyy välittömästi marraskuun 2020 aikana.

”Toistaiseksi asiat ovat hoituneet hyvin, ja Tikakosken palveluasenne on ollut erinomainen. Mikäli tuleva lastensuojelulaitos saadaan aikataulussa ja laadukkaasti valmiiksi, koko palveluketju on sujunut erinomaisesti”, toteaa Vihtilä tyytyväisenä.

Onko Porilla ja Tikakoskella yhteisiä suunnitelmia tulevaisuuteen?

”Olemme rakentamassa Poriin toista lastensuojelukohdetta, ja Tikakoski on vastannut tarjouspyyntöömme. Teemme mahdollisesti siis pikaisestikin yhteistyötä myös toisen kohteen osalta”, summaa Aleksi Vihtilä.