Vieraskynä: talotekniikkajohtajan terveiset

Olen toiminut talotekniikkajohtajana Rakennusliike Tikakoskella toukokuun 2018 alusta lähtien. Vastuullani ovat tällä hetkellä talotekniikan suunnittelunohjaus ja -yhteensovitus sekä urakkasopimusten laadinta. Talotekniikka pitää sisällään putki-, ilmanvaihto-, automatiikka-, sprinkler- ja sähkötyöt. Jatkossa vastuullani ovat lisäksi talotekniikkaosaston budjetointi ja sen seuraaminen. Hoidan tällä hetkellä myös yrityksemme takuu- ja reklamaatio-osastoa.

Tikakoski rakentaa runsaasti hoivapuolen kiinteistöjä. Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu sisäilmaongelmista ja rakentamisen huonosta laadusta. Niihin on reagoitu Tikakoskella jo pitkään, ja jatkamme edelleen samojen asioiden parissa. Me Tikakoskella haluamme etsiä ja kehittää laadukkaampia ratkaisuja juuri sitä kautta, ettei sisäilmaongelmia syntyisi ja ihmisillä olisi terveellinen asuinympäristö. Takuu- ja reklamaatio-osaston kautta pääsen kuulemaan suoraan kentän huolista. Vien reklamaatiot tiedoksi uusien projektien suunnittelunohjaukseen, jotta ne osataan ottaa huomioon uusissa kohteissamme.

Kuivaketju10 on hyvä esimerkki uudesta toimintamallista, jolla turvataan kosteuden hallinta rakennusprosessin kaikissa vaiheissa. Kuivaketju10 -toimintamallin edellyttämiä asioita on tehty Tikakoskella jo pitkään, mutta nykyään ne tehdään järjestelmällisemmin. Toimintamallin ansiosta asiat on mahdollista toteuttaa laadukkaammin, kun tarkastuspisteiden lisääntymisen vuoksi virhemahdollisuudet vähenevät.

Uusia toimintamalleja on jouduttu kehittämään myös rakennusten energiankulutuksen vähentämiseen. Energiatehokkuusvaatimusten uusi vähimmäistaso uudisrakentamisen puolella määritellään ympäristöministeriön asetuksissa, mutta rakennuttajat voivat vaatia tätä parempaa energiatehokkuutta. Rakenteellisten ratkaisujen lisäksi korkeampiin vaatimuksiin päästään parantamalla taloteknisten järjestelmien energiatehokkuutta. Esimerkiksi asentamalla korkean hyötysuhteen lämmitysjärjestelmiä, tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtolaitteita sekä käyttämällä vähän sähköä kuluttavia sähkölaitteita. Tekniikan lisääntyminen ja monimutkaistuminen luovat kuitenkin uusia järjestelmien käyttöön ja huoltoon liittyviä haasteita. Liiallisen energiatehokkuuden tavoittelu ei mielestäni saisi olla ihmisten ja rakennusten terveenä pysymisen esteenä.

Tikakosken arvot näkyvät mielestäni yrityksen kokonaisvaltaisessa työskentelytavassa. Toimitusvarmuus on sitä, että pysymme aikataulussa ja saamme kohteita rakennettua valmiiksi jopa etuajassa. Innovatiivisuus näkyy etenkin suunnittelunohjausta tehdessäni. Useimmissa kohteissa tuleekin eteen jokin uusi tapa toimia tai tehdä asioita. Olen pyrkinyt viemään toimintatapamme juuri siihen suuntaan, että asioita voidaan tehdä myös toisella tavalla kuin aikaisemmin. Joskus olemme todenneet, että se on ollut hyvä – ja jopa kustannustehokkaampi tapa toimia. Avoimuus on luottamuksen edellytys. Meillä avoimuus näkyy moneen suuntaan ja toimintamme on läpinäkyvää. Käymme työmaan haasteita ja ongelmatilanteita avoimesti läpi tilaajan kanssa ja pyrimme löytämään niihin yhdessä ratkaisut.

Parasta työssäni ovat tyytyväiset asiakkaat, joita meillä on paljon. Esimerkiksi päiväkodeista on kuulunut runsaasti positiivista palautetta, kun perheet ja päiväkotien työntekijät ovat olleet tyytyväisiä laatuun ja toteuttamiimme ratkaisuihin. Positiivista palautetta on aina äärettömän ihanaa kuulla!

Pia Kaistaniemi
talotekniikkajohtaja