Älykäs kiinteistö tarjoaa hyvää oloa

Älykäs kiinteistö tarkoittaa meille sekä hyvinvoivaa kiinteistöä että kiinteistöä, jossa sen käyttäjillä on hyvä olla.

Nykyaikainen ja tulevaisuutta ajatellen suunniteltu rakennus on paitsi älykäs, myös ympäristöystävällinen ja energiatehokas. Älykkäissä kiinteistöissä kaikki riskiratkaisut on pyritty minimoimaan jo rakennusvaiheessa.

 Miten eri tavoin älykkyys näkyy toteuttamissamme kiinteistöissä?

Anturit mittaavat kiinteistön sisäilman lämpötilaa ja hiilidioksidiarvoja sekä ohjaavat ilmanvaihtoa automaattisesti mittaustuloksen mukaan.

Toteutamme mittauksen vakiona kaikkiin uusiin päiväkotikohteisiimme. Päiväkodin aulatiloihin sijoitettu infotaulu kertoo lämpötila- ja hiilidioksidimittausten tulokset, päivän säätilan ja muuta tarpeellista tietoa.

Lue lisää pilottikohteestamme Lempäälän päiväkodista

Voimme toteuttaa sisäilman lämpötila- ja hiilidioksidimittauksen ja ilmanvaihdon automaattisen ohjauksen tapauskohtaisesti myös hoivakoteihin.

Kiinteistön lattiaan asennettavat langattomat anturit mittaavat rakennekosteutta kiinteistön koko elinkaaren ajan.

Asennamme langattomat anturit lattian betonivalun yhteydessä. Antureiden avulla betonin kuivumista pystytään seuraamaan rakennuksen koko elinkaaren ajan. Käytämme kohteissamme hengittäviä lattiamateriaaleja ja asennamme muovimaton ainoastaan silloin, jos tilaaja toivoo sitä erityisesti. Anturit ovat käytössä useissa päivä- ja hoivakotikohteissamme.

Ennakoiva lämmityksenohjaus optimoi kiinteistön lämmitystä tulevan säätilan mukaan.

Suurimmassa osassa kohteistamme on käytössä vesikiertoinen lattialämmitys, joka on energiataloudellinen ratkaisu verrattuna muihin lämmitysratkaisuihin. Se reagoi kuitenkin suhteellisen hitaasti säätilan muutoksiin.

Jos lämpötila laskee yöllä vaikkapa 10 astetta, lattia saattaa aamulla tuntua viileältä. Ennakoiva lämmityksenohjaus tarjoaa tähän oivan ratkaisun. Menoveden lämpötilaa voidaan ennakoivasti nostaa, kun tiedetään, että edessä on kylmä yö.

Kun säätilan muutoksia pystyy seuraamaan reaaliaikaisen sääpalvelun kautta, muutoksiin voi reagoida todella nopeasti. Ennakoiva lämmityksenohjaus lisää käyttäjämukavuutta asukkaille tai kiinteistön käyttäjille. Tämä on tärkeää vaikkapa päiväkodeissa, joissa lapset viettävät aikaansa lattialla leikkien tai pelaten.

Rakennuksen alapohjaan automaattisesti ohjautuva ilmanvaihto säätyy kosteuden ja lämpötilan mukaan.

Rakennuksen alapohja on rakennuksen terveyden kannalta kriittisimpiä paikkoja, koska se on maata vasten oleva osa. Alapohja toteutetaan perinteisesti joko tuulettuvana tai maata vasten olevana.

Useissa kohteissamme alapohja toteutetaan tuulettuvana, ja sen ilmanvaihtoa ohjataan koneellisesti kosteuden ja lämpötilan mukaan. Rakennuksen alapohjan ilmanvaihto toimii luonnostaan hyvin talvella, syksyllä ja keväällä, mutta kesällä ilma ei vaihdu yhtä hyvin. Silloin koneellinen ilmanvaihto on päällä. Jos kosteusanturi havaitsee kosteutta, se tehostaa ilmanvaihtoa. Koska talvella ilma on kuivaa ja kylmää, ilmanvaihtoa puolestaan vähennetään, jottei alapohjaan imetä turhaan kylmää pakkasilmaa.

Maaperän pohjaolosuhteista riippuen ja perusteellisten tutkimusten jälkeen voimme toteuttaa alapohjan myös maata vasten olevana.

Rakennusautomaatiojärjestelmä seuraa kiinteistön teknisten järjestelmien toimintaa ja lähettää hälytykset suoraan huoltoyhtiölle.

Rakennusautomaatiojärjestelmä kerää tietoa rakennuksen teknisistä laitteista reaaliaikaisesti. Siihen voidaan liittää muun muassa ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmät, ulkovalaistus sekä lämmöntuotantokeskus.

Jos järjestelmä havaitsee ongelman tai vikatilan – esimerkiksi ongelman ilmanvaihtokoneen tai lämmitysjärjestelmän toiminnassa – huoltoyhtiöille menee hälytys. He menevät tarkastamaan tilanteen paikan päälle.

Rakennusautomaatiojärjestelmät ovat nykyään vakiona kaikissa uusissa kiinteistöissämme.

Dynaaminen valaistuksen ohjaus mahdollistaa useita vaihtoehtoja valaistukseen.

Dynaamisessa valaistuksessa käyttäjä voi itse määrittää värin lämpötilan tai saada eri värejä valaistukseen. Valaistus voi ohjautua myös päivänvalon mukaan eli auringonpaisteella valo himmenee tai menee pois tai hämärällä valo lisääntyy automaattisesti.

Valaistusryhmien ohjelmointi sopii erityisen hyvin esimerkiksi palvelutaloihin, joissa on päivällä tietty valaistus ja illalla tiettyyn kellonaikaan valot hämärtyvät. Jos rakennukseen tulee hälytys, kaikki valot menevät automaattisesti päälle. Älykästä valaistusta ohjataan aina rakennusautomaatiojärjestelmän kautta.

Asennamme kaikkiin päiväkotikohteisiimme vakiona myös kotona/poissa-kytkimen. Kun kytkin laitetaan pois päältä, kaikki sisävalot sammuvat ja päävesiventtiili sulkeutuu. Pikapalopostit toimivat aina, vaikka kytkin olisi poissa päältä.

Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaita tarjolla olevia älykkäitä ratkaisuja, joten seuraamme koko ajan alalla tapahtuvaa kehitystä. Meille älykäs kiinteistö tarkoittaa sekä hyvinvoivaa kiinteistöä että kiinteistöä, jossa on hyvä olla.