Juha Fomin iloitsee tiimin onnistumisista ja tasaisista prosesseista

Tikakosken tuotantojohtaja kertoo olevansa järjestelmällinen asiaihminen: ”Joku voisi sanoa, että tylsä.” Projektiluonteinen rakennusteollisuus vaatii kuitenkin onnistuakseen jämptejä prosesseja ja niiden tueksi vuorovaikutteista viestintää. Sitä on tullut opetelluksi työelämässä, mutta myös jääkiekkokaukalossa.

Rakennusinsinööri Juha Fomin aloitti työt Tikakosken tuotantojohtajana heinäkuussa 2017 oltuaan sitä ennen pitkään toisen yrityksen palveluksessa vastaavana mestarina. ”Olen viihtynyt oikein hyvin: työ on mielenkiintoista, ja eteen on tullut paljon hyviä haasteita, jotka kehittävät osaamista.”

Mitä hänen työkuvaansa kuuluu? ”Vastuulleni kuuluu yrityksen tuotannon johtaminen”, Juha kertoo. ”Tuotannon alaisuuteen Tikakoskella kuuluvat hankintatoimi, työmaatoiminnot sekä takuuosasto. Tuotannossa me otamme kopin hankkeesta silloin, kun myynti ja hankekehitys ovat tehneet työnsä, samoin suunnittelu. Tästä rakentamisen aloittamisesta työmme jatkuu aina rakennuksen takuuajan loppuun asti.”

Maltti on valttia

”Rakentaminen on projekti- ja prosessiteollisuutta, joka vaatii asiassa pitäytymistä, hyötyjen ja tulosten punnitsemista, pitkäjänteisyyttä ja malttia”, Juha summaa. ”Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että prosessit ovat kunnossa. Kun huomaan, että luomani prosessi toimii, olen tyytyväinen.”

Tyytyväisyydenaiheita on tuotantojohtajalla muitakin: ”Toki sitä iloitsee omista onnistumisista, mutta kaikkein hienointa on joukkueen onnistuminen: kun työmaa luovutetaan ajallaan, budjetissa pysyneenä ja laadultaan sovittuna.”

Vapaa-ajallaan Juha pelaa höntsäkiekkoa ja on aiemmin myös valmentanut juniorikiekkoilijoita. Jäällä vietetty aika on vahvistanut hänen tiimipelaaja-ajatteluaan: ”Iloitaan yhdessä saavutetuista voitoista ja pienistäkin onnistumisista.”

Valmentavaa johtajuutta

Esimiehenä Juha sanoo uskovansa valmentavaan työotteeseen: ”Käytännössä se on tuen antamista työmaille, ja ennen kaikkea vuorovaikutteista, kuuntelevaa viestintää. Sellaisesta oppivat molemmat tahot.” Juha puhuu myös sivuille suuntautuvan kommunikaation puolesta: ”Kun tieto kulkee esimerkiksi mestareilta mestareille ja työpäälliköiltä toisille päälliköille, koko organisaation osaaminen karttuu.”

Valmentamiseen uskoo myös koko Tikakoski: yrityksessä on käynnissä useita valmennusohjelmia, joiden piirissä on koko henkilöstö. Työnjohdon valmennusohjelmaan kuuluu 2–4 vuotuista tapahtumaa, joiden parasta antia on juuri kokemusten ja havaintojen vaihto – pandemia-aikoina verkon välityksellä, tavallisissa oloissa kasvotusten. ”Sitä oikein odottaa”, Juha sanoo.

Mökkeily nappaa

Kiekkokaukalo ei ole Tikakosken tuotantojohtajan ainoa henkireikä. Hän kertoo nauttivansa myös pitkistä kävelylenkeistä, ulkoilusta ja mökkeilystä perheen kanssa Taalintehtaan saaristossa. Ja kun mökkitalkkarin työmaaprosessit vaativat taukoa, rannassa on vene, jolla pääsee kalaan. -Kireitä siimoja, Juha!