Asumispalveluyksikkö, Janakkala

Janakkalan Kiipulassa on vietetty kahdet tupaantuliaiset, kun samaan kivijalkaan rakennetut lasten ja nuorten asuinyksiköt ovat saaneet uudet asukkaansa keväällä ja kesällä 2021. Huolellisesti suunnitellut materiaalit ja pohjaratkaisut tukevat rauhallista, kodikasta asumista.

7-paikkaiset asumispalveluyksiköt Pähkylä ja Tähkä
Tilat yhteensä 725 m2
Kohde valmistunut 2021
Tilaaja Sospro Oy, palveluntuottajana yhteistyössä Kiipulasäätiön kanssa

Sospro on avannut Janakkalassa kaksi erityislasten ja -nuorten asuinyksikköä, jotka rakennusliike Tikakoski Oy toteutti. Molemmat asuinyksiköt on suunniteltu lievästi kehitysvammaisille peruskouluikäisille lapsille sekä ammatillisia opintoja suorittaville nuorille, jotka tarvitsevat kasvuunsa ja koulunkäyntiinsä runsaasti aikuisten tukea.

Janakkala, asumisyksiköt, piha-alue ja sisäänkäynti

Yhteinen ymmärrys asukkaiden erityistarpeista

Kiipulasäätiön henkilökunnan nimikilpailun kautta nimensä saaneet Tähkä ja Pähkylä ovat uudisrakennuksia, joissa lasten ja nuorten erityishaasteet on huomioitu jo rakentamisvaiheesta alkaen ja aina kalustamiseen saakka.

”Tikakoskella on ollut projektin alusta asti selkeä ymmärrys kohderyhmän tarpeista ja tietoa siitä, minkälaisia rakentamiseen liittyviä vaihtoehtoja me tarvitsemme”, Sospro Kanta-Hämeen Oy:n toiminnanjohtaja Eveliina Selänpää toteaa. Rakennuksissa ja piha-alueella on huomioitu erityisesti materiaalit, tilojen lempeä ääni- ja värimaailma sekä rakennuksen turvallisuus ja valvottavuus. Arkkitehtuuri tukee lasten ja nuorten viihtymistä ja hyvinvointia. Kaikilla on mahdollisuus omaan rauhaan omissa huoneissaan, mutta tilaa on myös yhdessä olemiseen. Henkilökunnalla on jatkuva mahdollisuus olla läsnä lapsille.

Janakkala asuinyksiköt, sisätila, käytävä
Janakkala, asuinyksiköt, lastenhuone

Tähkässä ja Pähkylässä jokaisella lapsella on oma huone, jonka hän saa sisustaa omannäköisekseen. Peruskalusteet tulevat talon puolesta.

Onnistunut projekti on kommunikointia

Säännölliset työmaakokoukset ja yhteydenpito olivat tärkeä osa projektin sujumista. ”Kommunikointi vastaavan työnjohtajan Pekka Uusitalon kanssa toimi loistavasti. Yhteistyö oli joustavaa ja reaaliaikaista, ja voimme olla turvallisin mielin koko projektin ajan”, Selänpää toteaa ja jatkaa: ”Tällaisen yksikön rakentaminen on upea suoritus etenkin näin korona-aikana, jolloin työmaalla olevista henkilömääristä on täytynyt pitää tosi tiukasti kiinni. Vastaava työnjohtaja hoiti tehtävänsä esimerkillisesti.”

Selänpään mielestä projektin onnistumisen kannalta oli tärkeää sekin, ettei tilaajan tarvinnut itse kiertää esimerkiksi kalustekauppoja, vaan hän sai ammattitaitoista apua toteuttajalta: ”Kävimme huone huoneelta läpi tiloihin sopivat materiaalit ja kalusteet Tikakosken teknisen johtajan Lasse Haapalahden kanssa ja saimme häneltä hyviä materiaaliehdotuksia.”

Kun muuttolaatikot on purettu ja arki asettunut uomiinsa, tilat osoittavat toimivuutensa. ”Mitään en näistä taloista muuttaisi tai tekisi niissä toisin. Pähkylä ja Tähkä täyttävät kaikki asuinyksikön kriteerit ja niihin mahtuu elämää – kodinomaisessa miljöössä”, Eveliina Selänpää summaa hymyillen.

Janakkalan asuinyksikön suihkutila
Janakkalan asuinyksikön sauna