Asiakastarina
HYVÄN OLON -päiväkoti kunnioittaa Mikkelin kaupunkikuvaa
Mikkelin Nuijamiehen kaupunginosa on pientalovaltainen, asemakaavoitettu ja kulttuurihistoriallisesti arvokas alue. Vesteran toteuttama uusi päiväkoti sovitettiin tontilleen hellävaroen ja ympäristöä kunnioittaen. Uudenraikkaat, toimivat varhaiskasvatustilat kätkeytyvät puolitoistakerroksiseen rakennukseen, joka olisi voinut olla samoilla sijoillaan jo vuosikymmeniä.
Päiväkoti
Palveluntuottaja: Pilke päiväkodit Oy
Päiväkotipaikkoja 58 lapselle (0–5-v)
Huoneistoala 547 m2
Suunnittelijat:
Tero Aalto, arkkitehti SAFA, Arco
Katri Durchman, arkkitehti SAFA, Vestera Oy
Kohde on valmistunut toukokuussa 2023
Korjata vai purkaa?
Nuijamiestenkatu 12 on ollut tuttu osoite mikkeliläisille lapsiperheille jo muutaman sukupolven ajan: kaupungin omistamassa isossa omakotitalossa oli ollut pitkään leikkikoulu- tai päiväkotitoimintaa. Lähes 90-vuotias rakennus oli kuitenkin tullut elinkaarensa päähän ja seisoi lopulta tyhjänä.
Kaupunki päätti purattaa rakennuksen ja antoi Vesteralle tilaisuuden toteuttaa sen tilalle uuden, joka ohjattaisiin varhaiskasvatuksen käyttöön – kaupunginosassa oli edelleen kysyntää päiväkotipaikoista.
Lisähaasteena hankkeessa oli kompakti, keskellä rakennettua ympäristöä sijaitseva kadunvarsitontti. Jalkakäytävän varrella sijaitsevia isoja koivuja varjeltiin rakennusvaiheessa.
Kaava ohjasi, miljöö velvoitti
Uuden rakennuksen toteuttaminen vanhaa kaavaa kunnioittaen vaati Vesteralta ja hankkeen kaikilta muiltakin asianosaisilta arkkitehtonista tahdikkuutta. Päätöksen ja suunnittelun yhteydessä tehtiinkin hyvää yhteistyötä kunnan, museoviraston ja rakennushistoriaa valvovan ELY-keskuksen kanssa.
”Viimeisimpään, 2010-luvulla laadittuun asemakaavaan liittyi laaja kulttuurimiljöön kartoitus. Tiedossa oli, että Mikkelin kaupunki tulee ohjaamaan prosessia kaavan hengen mukaisesti”, kertoo Mikkelin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs. ”Vestera kumppaneineen otti kaavatiimin ohjeet hyvin vakavasti, ja lopputulos on tosi hyvä – koko miljöön kannalta hieno.”
Raikasta puuta koivujen katveessa
Oikeanlainen kattokulma, puuverhoilu, konesaumakate ja modernin talotekniikan kätkeminen perinteisiä savupiippuja muistuttaviin rakenteisiin kuuluivat ratkaisuvalikoimiin, joilla päiväkoti istutettiin ympäristöönsä. ”Kaava- ja miljööarvojen kunnioittaminen vaati rakennuttajalta varmasti vielä tavanomaista perusteellisempaakin suunnittelua ja toteutustapoja”, Äikäs pohtii.
Takapiha muokattiin rakennushankkeen yhteydessä liikkumiseen ja leikkeihin houkuttelevaksi ulkoilualueeksi.
Esimerkillisen onnistunutta täydennysrakentamista
”Hanke on minusta hyvä esimerkki siitä, miten rakennuskantaa voidaan täydentää kulttuuriarvoja ja miljöötä kunnioittaen”, Topiantti Äikäs summaa. ”Kaiken kaikkiaan hyvä, kannustava case.”
Myös me Vesteralla olemme sangen tyytyväisiä: Nuijamieheen nousi tekniikaltaan ja sisätilaratkaisuiltaan uusi, mutta vanhaa rakennuskantaa mukaileva ja alueen historiaa arvostava palvelurakennus, jossa olemme iloksemme kuulleet sekä lasten että henkilökunnan viihtyvän. Rakennusprojektikin sujui ongelmitta, sanoo Pilke päiväkotien kiinteistöpäällikkö Simo Näränen: ”Kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja aikataulussa, ja koimme vuokralaisina tulleemme kuulluiksi.”
”Olen ylpeä talosta, tiloista ja henkilökunnastamme”, kertoo päiväkodin johtaja Susanna Parkkinen. ” Jo kuukauden käyttökokemus on osoittanut, että rakennus palvelee liikuntapainotteisen Pilke Kieppi -päiväkodin toimintakulttuuria ja ryhmien porrastettua liikkumista. ”Ison oppimisympäristötilan lisäksi meillä on useita pienempiä, kodikkaita huoneita rauhallisiin leikkeihin”, Susanna Parkkinen mainitsee. Hänen mukaansa positiivista palautetta on saatu myös kaupungin varhaiskasvatuspäättäjiltä ja vanhemmilta: ”Meillä on kyllä ollut onnistunut alku!”