Iitin kunta – päiväkotiyhteistyötä kunnan kanssa

240-paikkainen Pikku-Vieterin luonto- ja liikuntapainotteinen päiväkoti avasi ovensa elokuussa 2020 Iitin Kausalassa.

Pikku-vieteri päiväkoti, Iitti
Palveluntuottaja: Iitin kunta
Päiväkoti 240 lapselle
Rakennus on kooltaan 2450 m2
Kohde on valmistunut heinäkuussa 2020

Iitin kunnassa odotetaan jo innolla kesällä 2020 valmistuvaa Pikku-Vieterin päiväkotia. Upouuteen päiväkotirakennukseen tulee yhteensä 240 paikkaa 0–6-vuotiaille lapsille.

Tikakosken ja Iitin kunnan yhteistyö käynnistyi urakkakilpailutuksen kautta keväällä 2019. Lapio iskettiin maahan viime kesänä.

”Tikakoski oli meille – pienelle kunnalle – uudehko toimija. Mutta on ollut mukava kuulla yrityksestä hyviä referenssejä muualta päin Suomea”, kertoo Iitin kunnan tekninen johtaja Harri Hoffren.

Pikku-Vieterin päiväkoti toteutetaan SR- eli Suunnittele ja rakenna -urakkana. Päiväkoti on ensimmäinen SR-urakka Iitin kunnalle, koska viime vuosina kuntaan ei ole valmistunut juurikaan uudisrakennuksia. Kunnalla oli päiväkodin suhteen selkeät sävelet esimerkiksi huonetilatoiveista ja rakennusmateriaaleista:

”Vaatimuksenamme oli puurunko ja puuverhous, mutta muuten Tikakoskella oli mahdollisuus esittää omat ratkaisunsa. Halusimme, että tarjoaja saa käyttää omaa luovuuttaan asiassa”, korostaa Harri Hoffren.

Omia ja yhteisiä tiloja

Tikakoskella projektista on vastannut tekninen johtaja Lasse Haapalahti ja rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Lena Grönhage Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy:stä.

Kymmenryhmäisessä päiväkodissa on neliöitä yhteensä 2600 m2. Jokaisella ryhmällä on omat toiminta- ja nukkumistilansa. Rakennuksessa on myös yksi suurempi tila, josta saadaan juhlasali ruokailu- ja liikuntatiloja yhdistämällä. Tilaan tulee myös esiintymislava.

Kymmenestä ryhmästä yksi toimii vuorohoitoryhmänä eli on avoinna 24/7 lasten hoidon tarpeen mukaan.

”Vuorohoitoryhmä on kodinomaisempi tila, jossa on oma pieni keittiönsä sekä kotoisampi ruokailumahdollisuus, koska pienemmät ja isommat lapset syövät siellä yhdessä. Koska tilassa myös yövytään, tekniset ratkaisut ovat hieman erilaisia kuin muiden ryhmien tiloissa esimerkiksi sprinklereiden osalta”, kertoo Hoffren.

Päiväkodissa on lisäksi oma ruoanvalmistuskeittiönsä sekä yhteinen suuri piha-alue. Kaikilla ryhmillä on omat sisäänkäyntinsä pihalta.

”Olimme erittäin tyytyväisiä Tikakosken arkkitehdin tekemiin pohjaratkaisuihin emmekä tehneet pohjapiirrokseen juurikaan muutoksia”, kiittelee Hoffren.

Suunnittelua käyttäjiä kuunnellen

Kunnallisia päiväkotihankintoja ohjaa aina lainsäädäntö. Kilpailutusvaiheessa kunnat saattavat joutua odottamaan hankintapäätöksen lainvoimaisuutta pitkiäkin aikoja. Kun varsinainen rakentaminen pääsee alkamaan, vaiheeseen liittyy paljon yksityiskohtia, joita käydään läpi kunnan teknisen väen ja tilan käyttäjien välillä. Heidän mukanaolonsa jo suunnitteluvaiheessa on Hoffrenin mukaan erittäin hedelmällistä ja tarpeellista.

”Pikku-Vieterissä tarkensimme esimerkiksi pienimpien lasten hoitopöytä- ja pesuratkaisuja kylpyhuoneissa. Keskusteluidemme pohjalta arkkitehti teki toimivat muutosehdotukset tiloihin”, kertoo Hoffren.

Tilaajan kannalta SR-urakka on riskitön ratkaisu, koska jo tilausvaiheessa määritellään selkeästi, millaisia teknisiä ratkaisuja ja huonetiloja toivotaan. Myös kilpailijoiden tarjoukset ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla.

”Tikakoski on onnistunut asiassa kiitettävästi, ja olemme tyytyväisiä siihen, miten suunnittelutyö on edennyt”, kiittelee Hoffren.

Älykkäät järjestelmät ovat nykypäivää myös päiväkodeissa. Rakennusautomaation avulla päiväkodissa toimii dynaaminen valaistus, jolloin valot toimivat liiketunnistimen avulla tai valot voivat vaikkapa himmentyä automaattisesti tiettyyn aikaan päivästä.

”Rakennuksessa on optiona myös aurinkosähkön hyödyntäminen. Eli jos päädymme aurinkosähköön, riittää, kun aurinkopaneelit asennetaan rakennuksen katolle”, toteaa Harri Hoffren.

Vahva suositus yhteistyölle

Pikku-Vieterin päiväkoti on saanut nimensä kuuluisan iittiläisen ravihevosen Vieterin mukaan. Päiväkodin nimi löytyi nimikilpailun kautta. Kunnan lapsiperheiden hartaasti odottamassa uudessa päiväkodissa on tällä hetkellä vesikatto valmiina. Lämmöt saadaan päälle parin viikon päästä.

”Sydäntalvella työmiehet pääsevät tekemään sisätöitä. Valmis päiväkoti luovutetaan heinäkuussa, ja lapset ja aikuiset pääsevät muuttamaan uuteen kalustettuun päiväkotiinsa elokuussa”, kertoo Hoffren.

Yhteistyö Tikakosken kanssa on sujunut teknisen johtajan mukaan tähän saakka ongelmitta:

”Henkilökunta on ollut erittäin ammattitaitoista, joustavaa ja yhteistyökykyistä sekä kuunnellut toiveitamme herkällä korvalla. Jos suunnittelemme lähivuosina kuntaamme muita uudisrakennuksia, olisi mukava päästä neuvottelemaan asiasta Tikakosken kanssa”, toteaa Harri Hoffren.

Titta Vilpa
3.10.2019