Päiväkoti, Pori

Rakennusliike Tikakosken yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama tiedepäiväkoti Välke on löytänyt paikkansa Porin asuntomessualueen perheiden keskuudessa.

Tiedepäiväkoti, Pori asuntomessut
Palveluntuottaja: Pilke päiväkodit Oy
5 ryhmäinen Tiedepäiväkoti, jossa on 96 lapselle hoitopaikka
Rakennus on kooltaan 915 m2
Kohde on valmistunut kesäkuussa 2018

Pilke päiväkotien tiedepäiväkoti Välke avasi ovensa kesällä 2018 Porin asuntomessualueella. Ensimmäinen puolivuotiskausi on nyt takana, ja talo on täyttynyt tyytyväisistä käyttäjistä – niin lapsista kuin aikuisistakin.

”Toiminta on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin, ja tällä hetkellä Välkkeessä on viisi lapsiryhmää, joissa on yhteensä 88 lasta”, kertoo päiväkodin johtaja Miia Vuoli.

Tiedepainotteisuus näkyy porilaislasten arjessa muun muassa siten, että tiedettä hyödynnetään arkipäivän erilaisissa tilanteissa:

”Tutkimme, mitä jäätyneelle hiekalle tapahtuu sisälämpötilassa tai miltä retkeltä kerätyt aarteet näyttävät myöhemmin. Avarat tilat mahdollistavat tutkimiseen tarkoitetun suurennuslasipöydän sijoittamisen ryhmätilaan.”

Päiväkodin johtajan mukaan jokainen lapsi kohdataan arjessa vuorotellen.

”Ihmettelemme ja pohdimme yhdessä uusia asioita ja nautimme pienistä yhteisistä hetkistä kaikille miellyttävässä ympäristössä”, kertoo Miia Vuoli hymyillen.

VALOA JA TILAA

Asuntomessualueen Koekatu 2:ssa sijaitseva tiilenpunainen päiväkoti on avara ja valoisa. Rakennus on puurunkoinen, ja julkisivu on rapattu. Sisätiloissa kohtaavat luonnonvärinen puu, raikkaan keltaiset seinäpinnat sekä värikäs sisustus.

”Isot ikkunat tuovat päivänvaloa kauniisti sisään, ja lapset näkevät hyvin, mitä lähiympäristössä tapahtuu”, Miia Vuoli toteaa

Pilke päiväkotien toiminta-ajatus perustuu pienryhmätoiminnalle. Välkkeen viisi ryhmää toimivat sekä omissa että jaetuissa tiloissa. Rakennuksessa on kaksi ryhmähuonetta pienille alle 3-vuotiaille lapsille eli sadepisaroille ja lumihiutaleille sekä yksi yhteinen lepohuone heille.

”2–4-vuotiaiden lasten eli sateenkaarten ryhmähuone on ns. ateljeetila. Se on niin tilava, että sitä käytetään sekä ruokailutilana että päiväkodin pienten askarteluvälineiden säilytykseen. Lepohuoneessa on tilaa säästävät kaappisängyt, jotka ovat osoittautuneet tosi käteviksi.”

Isoilla 3–6-vuotiailla lapsilla eli tähdenlennoilla ja onnentähdillä on käytössään yhteinen ruokala, jumppasali sekä tilava ryhmähuone. Ryhmähuoneessa on musiikkitila ja tutkimiseen soveltuva suurennuslasipöytä. Esikoululaisilla on lisäksi oma eskarihuoneensa, joka toimii myös isojen ateljeetilana.

Miten päiväkodin lapset ja aikuiset ovat ottaneet tilat vastaan?

”Lasten suosikkitila on ehdottomasti avara jumppasali ja siellä olevat puolapuut ja jumppapatja. Aikuiset puolestaan osaavat arvostaa tilavia kuraeteisiä, joissa lasten sadevaatteet säilytetään henkareissa, kumisaappaille on omat hyllynsä ja kuivauskaappeja on riittävästi”, kiittelee Vuoli.

Helppohoitoinen lattiamateriaali helpottaa päiväkodin arkea, ja lattalämmitys on lattialla leikkiville lapsille miellyttävä.

”Liikuteltavien kalusteiden avulla avaria tiloja pystyy muuntelemaan sujuvasti. Olemme olleet todella tyytyväisiä ammattitaitoisen rakennuttajan työhön”, summaa Miia Vuoli henkilökunnan tuntoja.

ARJEN ONNISTUMISIA

Päiväkodin tavoitteena on antaa päivittäin parasta oppia alle kouluikäisille lapsille.

”Minulle päiväkodin johtajana on tärkeää olla läsnä ja tukea varhaiskasvattajia heidän työssään. Vastuullani on luoda turvallinen ja toimiva työyhteisö ja oppimisympäristö, jossa henkilökunnan on innostava työskennellä ja mahdollista oppia uusia asioita yhdessä lasten kanssa. Laadukkaasti toteutettu työympäristö tukee kaikkia näitä asioita.”

Miia Vuoli kertoo saavansa päivittäin hyvän mielen siitä, kun joku lapsista pysäyttää hänet nimeltä ja pyytää katsomaan jotain uutta taitoa, jonka on juuri oppinut.

”Nautin saadessani työskennellä Välkkeen upeissa tiloissa huikean työyhteisön ja lasten kanssa – pilkettä silmäkulmassa”, toteaa Miia Vuoli.