Runko puusta ja lämpö maasta – mutta miksi?

Kun kunta, hyvinvointialue tai palveluntuottaja haluaa tukea valinnoillaan ympäristöystävällisiä rakennusratkaisuja, vanha konsti on oivallinen: yhdistämällä perinteinen puinen rankarunko ja moderni maalämpöjärjestelmä syntyy esimerkiksi päiväkoti, jonka pitkäaikainen hiilijalanjälki on tutkitusti pienin.

Ainesta moneen

Ylen puurakentamista ja puutiedettä käsittelevässä Tiedeykkönen-podcastin jaksossa (julkaistu 12.5.2023) summattiin hienosti puun ominaisuuksia: se on luonnollisesti kasvava materiaali, joka sitoo hiilidioksidia. Puulla on painoonsa nähden hyvä vetolujuus, se sitoo ja luovuttaa kosteutta ja sisältää jopa luonnollisia puunsuoja-aineita pihkan muodossa.

Meille suomalaisille puu on myös perinteinen ja rakas rakennusmateriaali, jonka koemme sekä kauniiksi että luonto- ja ihmisystävälliseksi. Kukapa ei viihtyisi esimerkiksi hirsitalossa?

Jos kuitenkin mietitään rakennuksen viiden vuosikymmenen mittaista hiilijalanjälkeä, hirsi- tai CLT-elementtirakentaminen eivät ole ainoa ilmastoystävällinen mahdollisuus.

Osa puurantamisen rintamaa

Rakennus määritellään puutaloksi, kun sen merkittävä osa eli runko on tehty puusta. Usein tätä rankarungoksi kutsuttavaa kantavaa rakennetta täydennetään vielä puisella ulkoverhouksella. Puu voi olla vahvasti läsnä myös sisäarkkitehtuurissa.

Me Vesteralla olemme suunnitelleet ja toteuttaneet vuosien saatossa runsaasti erityyppisiä palvelurakennuksia rankarunko-puurakennustekniikalla ja uskallamme sanoa hallitsevamme sen, aina skarpista suunnittelusta dokumentoidun säntilliseen toteutukseen.

Rakennusteollisuuden julkaisemassa KEKRI-päivityksessä tarkastellaan kestäviä kriteereitä rakennusten vähähiilisyyden arviointiin. Julkaisun mukaan rankarunkomenetelmällä rakennettu päiväkoti, jossa on maalämpöpumppu, on pitkäaikaiselta hiilijalanjäljeltään pienempi kuin betoni- tai massiivipuurakennus. Me suosittelemme yhdistelmään lisättäväksi vielä aurinkopaneelit, joiden tuottamaa energiaa voidaan käyttää hyvinvointia lisäävän viilennyksen voimanlähteenä.

Iloitsemmekin asiakkaidemme puolesta siitä, että HYVÄN OLON -puupäiväkotimme onnistuvat täyttämään myös ympäristön ja ilmaston vaatimukset. Talon käyttäjiä puolestaan ilahduttavat puupintojen kodikkuus ja aito materiaalin tuntu.

Vuokraratkaisuna hyvä idea ei mene puihin

Tarvetta uudelle palvelurakennukselle, mutta investointikukkaron nyörit nyt juuri tiukalla? HYVÄN OLON -vuokrakonseptillamme palvelukiinteistöjä voidaan toteuttaa kunnan tai palveluntarjoajan tasetta rasittamatta: nopeasti, taloudellisesti, riskittömästi ja käyttäjiä osallistavasti.

Kiinnostuitko? Lataa lisätietoa ohesta!

HYVÄN OLON

-vuokrakonsepti

Lataa esite ja tutustu HYVÄN OLON -vuokrakonseptiimme.
Vestera on toteuttanut Suomessa jo yli 100 erilaista kohdetta.