Ennusteiden mukaan maassamme on parinkymmenen vuoden kuluttua lähes miljoonaa yli 75-vuotiasta ja yli 300 000 yli 85-vuotiasta. Totuttu ikäihmisten asumispolku kulkee kotihoivan kautta tehostettuun palveluasumiseen. ”Uusseniorit” arvostavat kuitenkin myös välimuotoista asumista, jossa näkyvät heidän omat toiveensa ja josta päättäjienkin kannattaa olla kiinnostunut.
Ei siitä mihinkään pääse: vaikka olisimme kuinka vetreitä, jossain vaiheessa ikä alkaa tuntua. Lumikola muuttuu painavaksi, portaat jyrkkenevät, itsenäisyys voi kääntyä yksinäisyydeksi.
Miten siis olla ja elää tästä eteenpäin? Olisiko kotikunnalla tai tulevilla hyvinvointialueilla muuta tarjottavaa kuin perinteiset kotipalvelupyrähdykset tai ympärivuorokautinen laitoshoito? Ja miten alueiden resurssit venyvät, kun kokonaiset suuret ikäluokat tarvitsevat kohta vastauksia kiperiin asumiskysymyksiin?
Mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia
Senioriasuminen, palveluasuminen, yhteisöllinen asuminen ja niiden yhdistelmät ovat tavallisen asumisen ja hoivakotiasumisen välimuotoja, ja sellaisina kiinnostavan tuntuisia aihioita uusille konsepteille
Mitä miettivät ilmiöstä he, joiden velvollisuus on järjestää senioreille soveltuvia asumisratkaisuja? Entä palveluntuottajat, rahoittajat ja, ennen kaikkea, tulevaisuuden asukkaat? Yksi Tikakosken arvoista on innovatiivisuus, ja se inspiroi meitä perehtymään tarkemmin välimuotoiseen asumiseen. Aihetta selvitteli meille Varsinais-Suomen näkökulmasta pro gradu -tutkielmassaan KTM Aino Säteri Turun yliopistosta.
Tutkielma tukee tuntemuksiamme
Säterin tutkielma osoitti muun muassa, että uudenlaisille asumisratkaisuille on tarvetta, ja että päättäjät tietävät ikääntyneiden asumisten tilanteen olevan tällä hetkellä hyvin haastava. Hyvinvointialueisiin siirtyminen tuo suunnitteluun toki pohdintapysäkkejä: miten välimuotoinen asuminen tullaan esimerkiksi lainsäädännössä määrittelemään?
Ratkaistavien kysymyksen vastapainoksi meillä on kuitenkin jo paljon vastauksia. Tulevaisuuden ikäihmiset arvostavat itsenäisyyttä ja henkilökohtaista tilaa, he haluavat asua esteettömästi mutta mukavasti. He kokevat yhteisöllisyyden tuovan tarvittavaa turvaa ja lähellä olevien erilaisten elämysten ja palveluiden mahdollistavan elämästä nauttimisen.
Uutta uuteen aikakauteen
Alkuvuoden 2022 aikana Tikakoski yhteistyökumppaneineen on saavuttanut menestystä kuntien tontinluovutuskilpailuissa. Esimerkkeinä mainittakoon Kempeleen senioritalot, Naantalin Luonnonmaan palvelutalo ja Oulun Kaijonharjun lähimmäiskortteli, jotka kaikki osaltaan mahdollistavat juuri välimuotoisen asumisen. Kolmen hankkeen yhteislaajuus on noin 20 000 kerrosneliömetriä.
Voisiko uudenlainen asuminen olla ratkaisu kysymykseen, jota sinä olet juuri pohtimassa? Herättikö juttu kysymyksiä, ajatuksia, ideoita?
Ota yhteyttä – pohditaan ja keskustellaan lisää!