Vierasblogi: Onnistuneen hoivasisustamisen avaimet

Hoivayksikkö on henkilöstön työpaikka ja iäkkäiden asukkaidensa koti, jonka heidän omaisensa usein valitsevat. Huolellisella suunnittelulla voimme ottaa huomioon kaikkien tarpeet: toimiva, kaunis ja kodikas ympäristö luo hyvinvointia. Paras hetki aloittaa sisustusprojekti on silloin, kun ensimmäistäkään viivaa ei ole vielä vedetty.

Muistiystävällisyys

Esteettömyys ei tarkoita vain tilaa pyörätuolille eikä turvallisuus pelkästään liukumatonta lattiaa ja palosuojattuja materiaaleja. Varsinkin ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä isoin asukasryhmä eivät näet ole iäkkäät liikuntaesteiset vaan muistisairaat, joiden oireiden kirjo on suuri.

Hoivakodin suunnittelussa sisustusta onkin ajateltava eri tavalla: pyritään toteuttamaan esteetön, turvallinen JA muistiystävällinen ympäristö, joka tukee asukkaiden itsenäisyyttä ja omanarvontuntoa.

Viisaasti valitut valot ja värit

Värien erotuskyky heikkenee iän karttuessa, ja muistisairauteen liittyvät hahmotushäiriöt tuovat lisähaasteita. Siksi hoivakodeissa on hyvä käyttää reippaasti värejä opastamaan, korostamaan tärkeitä elementtejä ja häivyttämään asioita, jotka on tarkoitettu esimerkiksi vain henkilökunnan käyttöön.

Pehmeä, murrettu värimaailma tuntuu miellyttävältä, mutta kirkkaitakaan sävyjä ei tarvitse kavahtaa. Tilan hahmottamisen kannalta on tärkeää huomioida, että värien tummuusasteiden välillä tulisi olla selkeä kontrasti. Oiva keino asian tarkistamiseen on ottaa tilasta valokuvia ja muuttaa ne mustavalkoisiksi. Erottuvatko seinät, kulmat, kalusteet?

Valon tarve kasvaa iän myötä. Toisaalta liian kirkkaat tai väärin suunnatut valot voivat häikäistä. Hyvin suunniteltu, silmille ystävällinen, vuorokausirytmiä imitoiva valaistus virkistää päivisin ja saattelee lempeästi iltaunille. Valo myös opastaa esimerkiksi yöllä kylpyhuoneeseen. Ja luonnonvalosta nauttivat kaikki.

Toimiva kalustus

Yhteistilojen ja asukkaiden huoneiden peruskalustuksen valinnan avainsanoja ovat esteettömyys, paloturvallisuus, puhdistettavuus ja asukkaiden omatoimisuuden tukeminen. Hyvät kalusteet helpottavat myös henkilökunnan työtä.

Kodikkuus ja kauneus

Tiukat toimivuus- ja turvallisuusvaatimukset eivät kuitenkaan tarkoita karuutta. Myös kauneus on tärkeää. Oma johtoajatukseni on suunnitella koteja, ei kodinomaisia laitoksia.

Ja koteja on monenlaisia! Asukkaiden juuret voivat olla esimerkiksi tukevasti kivikaupungin ruutukaavassa tai maaseudun mullassa. Tutun sielunmaiseman olisi hyvä kulkeutua hoivakotiin asti, ja siksi vertaisryhmäajattelu on yksi onnistumisen avaimista. Toinen on tulevilta asukkailta kysyminen. Se onnistuu työpajoissa. Vaikka sanat olisivat jo hukassa, muistisairas asukas kykenee ilmaisemaan mieltymyksensä väreihin, tunnelmiin ja tyyliin esittämieni erilaisten materiaalipankkien avulla.

Itse muistan muistaa myös sen, että hoivakotien asukkaiden aktiiviaikaan on osunut designin nousu. Siksi esimerkiksi vuosisadan alkupuolen muotokieli ei välttämättä resonoi heissä samalla tavalla kuin vaikkapa 1970-luvun muotoilun helmet.

Monien aistien helliminen

Olemme puhuneet paljon silminnähtävistä havainnoista. Äänimaailmakin on tärkeä. Akustiikaltaan lempeät, kaikumattomat tilat luovat rauhallisuutta ja auttavat hoivakodin asukkaita kuulemaan paremmin: esteetön kuunteluympäristö palvelee myös muistisairaita. Sisutustekstiilit, verhoista turvallisiin mattoihin, ovat hyviä hälyäänisieppareita.

Tuntoaisti säilyy yleensä muistisairaalla henkilöllä elämän loppuun saakka. Lempeä kosketus voi välittää lämpöä ja turvallisuutta muistisairaalle ja auttaa häntä tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja hyväksytyksi. Siksi hoivaympäristöissä onkin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota tuntoaistin stimulointiin. Erilaiset pinnat ja tekstuurit voivat tarjota asukkaille mielihyvää ja lisätä heidän kokemustaan ympäristöstä.

Hajuaistin merkitys hoivaympäristöissä on jäänyt yleensä huomioimatta. Mutta entä jos ottaisimme huomioon miellyttävien tuoksujen voiman? Ne voisivat herättää muistoja, luoda positiivisia kokemuksia ja auttaa vähentämään ahdistusta.

Työn iloa tuottavat tilat

Hyvä suunnittelu tukee myös henkilökunnan työviihtyvyyttä ja -ergonomiaa. Toimivassa ja esteettisesti miellyttävässä ympäristössä on ilo tehdä töitä, ja ilo on yleensä tarttuvaa.

Koska työntekijät ovat arjen toimien parhaita asiantuntijoita, heidän mielipiteensä esimerkiksi toimintojen asettelusta tiloihin ovat ennakkotyöpajoissa todella arvokkaita. Sisustushanketta olisikin hienoa päästä pohtimaan pintaa syvemmältä yhdessä rakentajan ja arkkitehdin kanssa ennen kuin yhtään viivaa on vedetty, ja käyttäjien kanssa pian piirtokynään tarttumisen jälkeen.

Vesteran ja Salon Kotisataman kanssa toteutettu hoivakodin sisustussuunnittelu oli tosi mukava projekti. Rakennuttaja oli avoin pohjaratkaisumuutoksille, ja henkilöstölle oli sydämen asia, että talosta tuli koti.

Tuija Salmi

Sisustussuunnittelija, esteettömyyskartoittaja
Tampellan Työhuone Oy