Vieraskynä: talotekniikkajohtajan terveiset

Jäähdytys- ja viilennysjärjestelmä tarjoaa monia etuja päiväkodeille

Leikit eivät maistu ja hiki virtaa, kun päiväkotirakennuksissa kärvistellään hellepäivien kourissa. Hiekkalaatikollakin syntyy vain pahoja kakkuja.

Saamme joskus kesäaikaan tai kesän jälkeen päiväkodeista palautetta siitä, ettei ilma liiku tai sisällä on ollut liian kuuma. Tämä on tyypillinen kesäajan ongelma rakennuksissa, joissa ei ole erillistä jäähdytys- tai viilennysjärjestelmää.

Päiväkoteihin ei pääsääntöisesti asenneta viilennysjärjestelmiä, vaan kesäajan ylilämpenemistä pyritään välttämään rakenteellisin keinoin, kuten sälekaihtimien ja varjostuksien avulla. Päiväkodit ovat usein myös kesän kuumimman ajan kiinni, jolloin ei kannata rakentaa järjestelmää, jota ei välttämättä tarvita.

Ymmärrys siitä, miten koneellinen ilmanvaihto toimii

Jäähdytys- tai viilennysjärjestelmän asentaminen vaikuttaa aina rakennuksen energiankulutukseen. Energiansäästöratkaisut ovat monille rakennuttajille tärkeä asia, joten ylimääräiseen jäähdytykseen ei ehkä vihreiden arvojen vuoksi ole haluttu päätyä.

Joskus rakennuksen käyttäjät toivovat ilmanvaihdon tehostamista rakennuksen viilentämiseen. Rakennusta ei pysty päivisin viilentämään ilmanvaihtoa tehostamalla, mikäli ilmanvaihtojärjestelmää ei ole varustettu jäähdytyspatterilla. Normaali ilmanvaihtokone tuo rakennukseen ulkoilmaa, joka on hellepäivinä yhtä lämmintä kuin ulkoilma. Ilmanvaihtoa tehostamalla eli ilmanvaihtokonetta isommalle kääntämällä tuodaan rakennukseen hellepäivinä siis vain enemmän lämpöä.

Ilmanvaihtokone ei myöskään voi toimia puhaltimena tai tuulettimena. Nykymääräysten mukaan kanavisto ja päätelaitteet tulee suunnitella ja valita siten, etteivät ne aiheuta vedontunnetta.

Ikkunoiden avaaminen ja erillistuulettimien hankkiminen ovat hyvä keinoja saada ilma liikkeelle, jolloin sisäilmakin tuntuu viileämmältä. Päiväkotiympäristössä auki olevat ikkunat voivat kuitenkin olla turvallisuusriski.

Ministeriö määrittää sisälämpötilojen raja-arvot

Teemme kaikkiin uudiskohteisiimme energialaskelman lisäksi kesäajan lämpötilatarkastelut. Kesäaikana huonelämpötilan tulisi pysyä pääsääntöisesti alle 27 asteen, mutta sille sallitaan muutamia ylityksiä. Ympäristöministeriön asetuksen mukaan kesä-elokuun aikana 27 asteen raja-arvon saa ylittyä 150 astetunnilla, jossa astetunti on tietyn lämpötilan ja ajan tulo.

Esimerkiksi kahden asteen ylitys viiden tunnin ajan on yhtä kuin 10 astetuntia. Jos kesä-elokuulle sattuu kuusitoista päivää hellettä, jolloin sisälämpötila on viisi tuntia päivässä 29 astetta, raja-arvo ylittyy enemmän kuin 150 astetunnilla.

Mikäli lämpötilatarkastelun tulos kertoo, että valituilla ratkaisuilla lämpötila pysyy kesäaikana raja-arvojen sisäpuolella, ei jäähdytysjärjestelmää määräysten mukaan tarvita. Tieto ei taida lohduttaa, jos pieniä päiväkotilaisia kiukuttaa ja myös henkilökunnan hiki virtaa.

Useita eri vaihtoehtoja lämpöongelmaan

Ilmanvaihtojärjestelmän yötuuletus on yksi vaihtoehto, joka helpottaa rakennuksen ylilämpöä. Ilmanvaihtokone ohjelmoidaan siirtymään tehostustilaan, kun ulkolämpötila laskee sisälämpötilan alapuolelle. Tämä ratkaisu helpottaa yleensä vain aamupäiviä, koska iltapäivisin sisälämpötila nousee jälleen ulkolämpötilan tasolle.

Paras ratkaisu lämpöongelmaan on jäähdytys- tai viilennysjärjestelmän lisääminen rakennukseen – varsinkin jos päiväkodit ovat toiminnassa myös kesäisin.

Helpoin ja kustannustehokkain ratkaisu on asentaa ilmalämpöpumputtai ilmalämpöpumpputekniikalla toimivat jäähdytyslaitteet kriittisiin tiloihin eli esimerkiksi päiväkotiryhmien oleskeluhuoneisiin. Ne ryhmätilat, joiden ikkunat eivät ole etelän puolella, eivät tarvitse omia ilmalämpöpumppujaan.

Viilennysjärjestelmän voi toteuttaa myös jälkiasennuksena. Asia kannattaa kuitenkin tutkia ja pohtia huolella jo rakennuksen suunnitteluaikana, jolloin viilennysjärjestelmän asentaminen on kokonaiskustannukseen nähden pieni investointi. On hyvä muistaa, että viilennysjärjestelmä vaikuttaa aina positiivisesti kiinteistön arvoon.

Ilmaston ja kesien lämmetessä miellyttävän viileä päiväkoti voi toimia houkuttimena perheille, jotka valitsevat hoitopaikkaa lapselleen. Se saattaa olla myös rekrytointivaltti työpaikkaa valitessa.

Ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää viilennys- ja jäähdytysjärjestelmistä.

Kohtuullisen lämmintä elokuun jatkoa!

Pia Kaistaniemi

talotekniikkajohtaja