Naantalin Luonnonmaalle on nousemassa ikääntyvien palvelutalo, johon tulee sekä yhteisölliseen asumiseen että ympärivuorokautiseen hoivaan soveltuvia asuntoja. Syksyllä 2024 työmaan ohi kulkeva näkee vankan betonirungon, mutta työnjohdon katse on jo katolla —toistaiseksi vielä näkymättömällä — ja kauempanakin.
Esteettömyyssilmä terävänä
Aurinkotuuleksi kutsutulle kaava-alueelle rakennettavan, 61 ikäihmiselle tarkoitetun esteettömän palvelutalon arkkitehtuuri ja pääsuunnitelmat ovat Vesteran työtä. Toimimme ARA-rahoitteisessa hankkeessa sekä hankekehittäjänä että vastuullisena KVR-urakoitsijana.
Ennalta laadittuja suunnitelmia toteutetaan rakennustyömaalla hyvinkin tarkasti. Koska teemme palveluasumiseen tarkoitettua kiinteistöä, tarkastelemme tekemisiämme esteettömyyssilmin.
Toinen Naantalin rakennushanketta määrittelevä sana on muuntojoustavuus. Se tarkoittaa, että nyt palvelutaloksi ja ympärivuorokautisen hoivan käyttöön tarkoitetun kiinteistön rakenteet ja tekniikka on suunniteltu niin, että yksiöistä voidaan tulevaisuudessa yhdistellä vaikkapa perheasunnoiksi soveltuvia kaksioita.
Osien yhteensovittelua
Työmaata kuvataan usein palapeliksi. Vertaus ei kuitenkaan ihan osu nappiin, koska palapelinhän voi aloittaa mistä lystää: reunoista, keskeltä, kiinnostavimmasta tai helpoimmasta kohdasta. Rakennushankkeissa on sen sijaan noudatettava työmaasuunnitelmaa, jossa on alku- ja loppupisteet sekä useampia vaiheistuksia ja logistisia tasoja, maanrakennustöistä ja miljoonien partikkelien materiaalivaraston hallinnasta luovutusvaiheen kokeisiin.
Työmaan läpivienti muistuttaa tahtituotantoa. Tuotannon ennakkosuunnittelu, aikataulutus ja resurssointi on tehty sillä tarkkuudella, että tämä on mahdollista. Kohteen rakennusaika on myös kohtuullisen pitkä. Nämä yhdessä antavat mahdollisuuden laatuun.
Vastaavan mestarin tehtäviin kuuluvat muun muassa juuri työmaan suunnitteleminen, aikataulusuunnittelu, työmaavalvonta ja yhteydenpito viranomaisiin sekä työturvallisuus ja työnjohto, joista Naantalin työmaalla huolehtivat yhdessä kanssani työmaamestari Jarmo Pynttäri ja taustalla työpäällikkö Juha Matinniemi.
Tärkeiden tehtävien listalla on myös avoin ja aktiivinen tiedotus. Työmaan menestys ja henki riippuvat paljolti työnjohtajien, työntekijöiden ja kaikkien hankkeessa toimivien keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja yhteispelistä, jossa jokaisen panos on hyvin tärkeä.
RALA-laatu syntyy päivittäisistä tekemisistä
Vesteralle on myönnetty RALA-laatusertifikaatti, jollainen on vain noin viidellä prosentilla suomalaisista rakennusalan yrityksistä. Meille laatu tarkoittaa päivittäistä toimintaa: systeemimme vastaavat sertifioinnin vaatimuksia.
Tällaisella metodilla on Naantalin tontilla nyt saatu betonirunko valmiiksi. Seuraava vaihe on tätä kirjoitettaessa vesikatto, josta tulee melko jyrkkä ja huopapäällysteinen. Luonnonmaan ympäristöä kunnioittava rakennus on mielenkiintoinen kohde myös kaikille tekijöilleen. On mukava olla tekemässä hyvästä suunnitelmasta hyvää asumisympäristöä.
Täältä voit lukea lisää palvelutalon muuntojoustavuudesta.
Nelikerroksinen, puuverhoiltu yhteisöllisen asumisen palvelutalo, kooltaan 3960 m2, valmistuu elokuussa 2025. Voitimme hankkeen Naantalin kaupungin järjestämässä tontinluovutuskilpailussa yhdessä Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n kanssa. Palveluntuottajana toimii Huhtihovi Oy.
Antti Pajukoski
Vastaaava työnjohtaja Ins. (AMK)
Vestera Oy